Gradul de absorbție al fondurilor europene pentru agricultură a ajuns la 89%, însă nu este suficent. Există ţări în Europa care nu au pierdut niciun cent din fondurile europene, iar cel mai bun exemplu este Polonia. „În momentul în care, în România, gradul de absorbţie va fi de 100%, fermierul român va fi la acelaşi nivel cu cel francez şi cel german şi vor avea de câştigat, atât ei, cât şi statul român“, a declarat George Stanson, business manager al Case IH&Steyr România, Bulgaria, Serbia, Croaţia.

Agricultura modernă se face, în prezent, cu tractoare controlate prin GPS şi drone, însă în ţara noastră se folosesc utiliaje depăşite. „Lucrez pentru o corporație care angajează 75.000 de oameni. Acum opt ani când m-am întors în România existau puțini fermieri care se jucau cu calculatorul, care doreau să găsească o cale să producă mai mult. Astăzi văd că lucrurile se schimbă, dar lent. România încă mai raportează la nivel național sub patru tone grâu la hectar. Se întâmplă acest lucru de 25 de ani. Există fermieri care au găsit soluţia să producă şi nouă tone la hectare. Ei au făcut din agricultură o afacere solidă și consistentă“, precizează Stanson. Oficialul Case IH&Steyr consideră că în zona Balcanilor, focus-ul s-a schimbat mult către fermierul mic şi mediu, iar aceştia vor reprezenta, în următorii 10-20 de ani, coloana vertebrală a agriculturii.

Utilajele agricole pot ajuta

În 2015, piaţa utilajelor agricole în România a fost de aproximativ 292 milioane de euro, conform datelor Federaţiei Germane de Inginerie VDMA. Anul trecut s-au vândut în ţara noastră aproximativ 1.900 tractoare noi, de origine vest-europeană. Prin comparaţie, Polonia a avut o piaţă totală de aproximativ 16.000 tractoare noi, Germania a cumpărat în jur de 26.000 tractoare noi, iar Franţa aproximativ 29.000 tractoare noi.

„În ţara noastră încă se recoltează cu combine din anii ‘70-‘80. Fereastra de lucru e mult mai mare faţă de un fermier modern care recoltează în patru zile. Au fost şi fermieri români care au cumpărat tractoare de 300.000 de euro şi care a înlocuit 30 de tractoare Universal 350. E nevoie și de implicarea statului către lucrurile moderne. Dacă studenții de azi încă mai învață pompa de injecție de la tractorul Universal 350 și acasă au un tractor american, nu rezolvăm nimic. Sunt multe lucruri care pot fi făcute. Agricultura modernă are nevoie de toate inputurile, să existe investiții într-un mod constant“, a mai spus Stanson.