Georgescu: „Vor urma noi achizitii dupa RAV”

Capital: Care ar fi fost destinul companiei GeCAD, daca nu s-ar fi semnat contractul cu Microsoft?Radu Georgescu: Inainte de a demara discutiile cu producatorul american de software, incepusem extinderea GeCAD. In 2000, am intrat pe piata internationala, iar in 2002 aveam 150 de distribuitori in 60 de tari si centre de suport in Germania, SUA si Japonia. In decembrie 2002, am deschis biroul din Anglia, iar in ianuarie 2003, pe cele din America si Hong Kong. Totusi, cum piata mondiala de software

Capital: Care ar fi fost destinul companiei GeCAD, daca nu s-ar fi semnat contractul cu Microsoft?
Radu Georgescu: Inainte de a demara discutiile cu producatorul american de software, incepusem extinderea GeCAD. In 2000, am intrat pe piata internationala, iar in 2002 aveam 150 de distribuitori in 60 de tari si centre de suport in Germania, SUA si Japonia. In decembrie 2002, am deschis biroul din Anglia, iar in ianuarie 2003, pe cele din America si Hong Kong. Totusi, cum piata mondiala de software se afla intr-un proces de consolidare, preluarea se intrevedea. Eu am prognozat ca asta se va intampla in doi-trei ani.

Capital: Daca ati fi refuzat, Microsoft s-ar fi orientat catre alt producator de tehnologie antivirus?
Radu Georgescu: Categoric. A fost vorba de un tren. Daca nu ajungeam la o intelegere, ei s-ar fi dus catre o alta companie. In schimb, ar mai fi fost si alte oportunitati. Cred ca IBM va cumpara un antivirus, motiv pentru care peste doi-trei ani ar fi fost posibil sa primesc un telefon de la ei.

Capital: Cu ce executiv de la Microsoft ati purtat negocierile?
Radu Georgescu: Initial, trebuia sa am o intalnire cu Bill Gates, insa era plecat din Redmond. Asa ca am avut un meeting de aproape o ora cu Steve Ballmer, directorul executiv de la Microsoft. Cu el, de fapt, am si batut palma. Ce pot sa spun despre el? Este un tip super casual. Mi-a reprosat de cateva ori ca a trebuit sa isi puna cravata special pentru intalnirea cu mine. De altfel, la jumatatea meeting-ului si-a dat-o jos. In negocierile cu Microsoft, am fost tratat ca un egal.

Capital: Ce veti face cu banii pe care ii veti incasa de la Microsoft: ii veti folosi in scopuri personale sau ii veti reinvesti in companie?
Radu Georgescu: N-as vrea sa comentez asupra procentelor, insa pot sa va spun ca cea mai mare parte a banilor se vor intoarce in companie. Nici pana acum nu am scos bani, personal, din acest business.
Capital: Ce alte activitati in afara de cele de consultanta si comert veti mai derula?
Radu Georgescu: Suntem constienti de faptul ca activitatile de comert si de consultanta au limitele lor, motiv pentru care vom dezvolta, in continuare, tehnologie de baza. De altfel, inainte de a ne concentra puternic pe RAV, am avut si alte produse, precum arhivatorul RAX. Nu e exclus sa revenim asupra dezvoltarii acestor tehnologii.

Capital: Ce consecinte credeti ca va avea tranzactia cu Microsoft asupra pietei locale?
Radu Georgescu: Imi place sa cred ca tranzactia noastra este prima dintr-o lista mai lunga. Exista semnale in presa internationala ca acest lucru se va intampla. Cred ca facand deal-ul am raspuns la o intrebare extrem de importanta: de ce nu vin investitorii catre software-ul romanesc? Nu vin pentru ca nu exista un exit plan foarte clar. Iata ca in cazul nostru exit-ul s-a produs. Au ramas, totusi, o serie de alte necunoscute: infrastructura, sprijinul autoritatilor, stabilitatea legislativa.

Capital: Credeti ca, dupa acest deal, companiile romanesti de soft vor atrage mai usor fonduri?
Radu Georgescu: Da. Insa, atentie, asta nu inseamna ca vor veni investitorii sa le bage banii pe gat cu de-a sila. Nici chiar la mine nu cred ca se vor inghesui investitorii sa-mi spuna ,,bai, gata, am vazut ca stii despre ce e vorba, hai sa-ti dam bani!,,. Ceea ce vreau sa spun este ca va fi un pic mai usor.

Capital: Ce ati face cu tehnologia RAV recent cumparata daca ati fi in locul celor de la Microsoft?
Radu Georgescu: Personal nu as integra un antivirus in Windows, pentru ca nu s-ar scoate bani din asta. Bani se vor face dintr-un produs vandut separat. Pe o piata mondiala a solutiilor antivirus de 1,7 miliarde dolari, o companie cu forta de marketing a Microsoft poate sa ciuguleasca niste sute de milioane bune.

Alte tehnologii (produse) preluate de Microsoft

Contractul dintre Microsoft si GeCAD nu reprezinta o premiera absoluta. Microsoft a preluat o serie de tehnologii al caror brand l-a pastrat si pe care le distribuie sub marea umbrela Microsoft. Solutiile respective se comercializeaza separat, nefiind incluse in sistemul de operare. Iata cateva dintre acestea:
· Navision – solutie ERP (Enterprise Resource Planning) pe care Microsoft a preluat-o de la un dezvoltator din Finlanda. Se spune ca pentru dreptul de a dezvolta si vinde tehnologia respectiva, compania lui Bill Gates a platit un miliard de dolari.
· Visio – o aplicatie pentru chart-uri, cumparata in urma cu trei ani,
· ISA Server – achizitionat de gigantul din Redmond in urma cu doi ani
Cat despre RAV, deocamdata nu sunt cunoscute intentiile Microsoft. Cert este ca brand-ul RAV va disparea, insa nu se stie daca tehnologia va fi integrata in Windows sau daca va fi vanduta separat ca solutie pentru desktop sau server.

Piata locala de soft antivirus

Piata locala de software antivirus, evaluata la circa doua milioane de dolari, se afla intr-o continua crestere. Piata este dominata clar de produsele romanesti BitDefender si GeCAD (60%). Cel mai raspandit produs de import este Symantec (30%), iar restul pietei (10%) se imparte intre McAfee, F-Secure, Panda sau Kasperski. Piata mondiala a antivirusilor se cifreaza la 1,7 miliarde USD, in vreme ce piata globala a solutiilor de securitate totalizeaza 8 miliarde USD. O piata atat de tentanta nu putea sa le scape celor de la Microsoft. In urma cu aproape un an, compania lui Bill Gates a infiintat o divizie antivirus.