În 2011, Saakaşvili le-a solicitat SUA să-i livreze ţării sale arme anti-tanc şi antiaeriene. După ce o comisie specială a SUA a ajuns la concluzia că, în conflictul pe care l-a avut în 2008 cu Rusia, Georgia a început să tragă prima, alte ţări au început să se abţină de la livrarea de arme către această ţară, pentru a nu alimenta conflictul mocnit din jurul Abhaziei şi Osetiei de Sud, subliniază publicaţia germană.

Din acest motiv, micuţa Georgie, ţară care, potrivit Spiegel, nici nu prea are domenii industriale proprii, a început să-şi creeze singură armele. La sfârşitul lui februarie, Ministerul georgian al Apărării a prezentat noua maşină de luptă pentru infanterie ‘Lazika’, iar în 2011 armata georgiană a inaugurat mai multe maşini blindate ‘Didgori’, realizate pe baza pickupurilor mărcii Ford. După cum a subliniat Mihail Saakaşvili, Georgia a înţeles că nu se poate baza pe nimeni în afară de sine.

Se pare că această insinuare a fost adresată în special Israelului, subliniază cotidianul georgian. Cu câţiva ani în urmă, Georgia a achiziţionat circa 40 de avioane fără pilot ‘Hermes’ ale companiei israeliene ‘Elbit Systems’. Recent însă, publicate de hackeri mai multe scrisori ale agenţiei Stratfor, cunoscută ca ‘CIA din umbră’, au scos la iveală faptul că în 2008 Israelul i-a transmis Rusiei codurile necesare pentru pilotarea acestor avioane, pentru a primi la rândul său informaţii despre rachetele iraniene construite după tehnologii ruseşti, explică Spiegel.
SURSA: Agerpres