Premierul georgian a declarat că țara urmărește în continuare o aderare la Uniunea Europeană, dar, în același timp face tot posibilul pentru a evita un război cu Rusia. Georgia urmărește o aderare la UE și NATO de mai mulți ani, ceea ce a dus și la conflictul din 2008 cu Moscova.
Liderul formaţiunii Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, Irakli Kobajidze, a declarat miercuri că guvernul său ”va face tot posibilul pentru a evita confruntarea cu Rusia”, chiar dacă aceasta ar implica o nouă amânare a obţinerii statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE, relatează agenţia EFE.
Un nou război ar însemna „distrugerea Georgiei”
”Chestiunea războiului şi obţinerea statutului de candidat sunt direct legate, aşa cum au subliniat liderii UE”, a spus Kobajidze la o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, liderii UE au declarat deschis că Ucraina a primit statutul de ţară candidată ca urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat pe teritoriul ucrainean.
”Dacă ne-am implica într-un război cu Rusia, am avea garantată obţinerea acestui statut”, crede liderul partidului de guvernământ georgian, care a asigurat că guvernul său ”va face tot posibilul pentru a evita o confruntare cu Rusia”, întrucât un nou război cu Rusia – după cel din 2008, când Georgia era condusă de Mihail Saakaşvili – ar însemna ”distrugerea Georgiei”, ţară ce are pe teritoriul său două provincii separatiste proruse, Abhazia şi Osetia de Sud.
Georgia urmăreşte de ani de zile să adere la UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, un război de scurtă durată a avut loc în 2008 cu Rusia, care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii georgiene separatiste.
Totuşi, Irakli Kobajidze s-a declarat încrezător că Georgia va obţine în decembrie statutul de ţară candidată la UE, pentru care trebuie să îndeplinească 12 condiţii impuse de Bruxelles.
Manifestații pro-europene la Tbilisi
Amintim că, în urma recomandării Comisiei Europene, Ucraina şi Republica Moldova au primit la summitul european din iunie statutul de ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, statut refuzat Georgiei.
De menționat și faptul că în cursul zilei de duminică, zeci de mii de militanţi pro-europeni au manifestat din nou la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană.
Peste 35.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului georgian, blocând circulaţia pe principala arteră din capitală şi fluturând drapeluri europene şi georgiene, precum şi pancarte pe care scria „Noi suntem Europa”, potrivit unor corespondenţi ai agenţiei France Presse.
Toate formaţiunile de opoziţie şi mai multe organizaţii pro-europene au lansat apeluri la manifestaţii pentru a creşte presiunea asupra partidului de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi de deteriorarea relaţiilor cu Bruxellesul.
„Cerem ca oligarhul Bidzina Ivanişvili (fondatorul Visului Georgian) să renunţe la puterea executivă şi să o transfere, respectând Constituţia, unui guvern de uniune naţională”, au solicitat acestea într-un mesaj pe Facebook înainte de manifestaţie.
Un nou guvern trebuie „să realizeze reformele cerute de UE şi care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderarea la UE”, a continuat textul.