"Deşi această contribuţie se va reduce gradual, este extrem de importantă", a precizat Georgieva, cu ocazia primei sale vizite oficiale în China.
Ea a apărat globalizarea, afirmând că a ajutat şi statele mai sărace şi pe cele mai bogate, iar integrarea economică "nu mai permite naţiunilor să se retragă", transmite Reuters.
Kristalina Georgieva, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu bugetul şi resursele umane, a lăudat China pentru angajamentul său faţă de pieţele deschise şi reformele economice.
"Pieţele deschise, comerţul şi diviziunea muncii au ajutat foarte mult ţările mai sărace", în timp ce statele mai bogate au beneficiat de pe urma extinderii clasei de mijloc, care solicită mai multe exporturi din economiile avansate, a declarat Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat Reuters.
Şefii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) s-au întâlnit în perioada 17-18 martie la Baden-Baden (vestul Germaniei). În declaraţia finală au fost retrase referinţele făcute în cursul ediţiilor precedente, una privind respingerea protecţionismului şi cealaltă de susţinere a Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice, omisiuni clar explicate de opoziţia Statelor Unite de a vedea menţionate aceste principii.
Georgieva a cerut "discuţii calme, inteligente" privind împărţirea mai extinsă a beneficiilor globalizării. Avertizând împotriva politicilor protecţioniste, oficialul Băncii Mondiale a afirmat că fiecare ţară va fi afectată dacă vor fi date deoparte deceniile de integrare şi interdependenţă.
În loc să impună bariere comerciale, statele ar trebui să încurajeze concurenţa, care majorează productivitatea şi stimulează inovaţiile, a apreciat Georgieva.
Oficialul a cerut Guvernului Chinei să continue deschiderea pieţei interne spre concurenţă şi să adopte în continuare reforme, pentru a crea "o economie mai dinamică".
AGERPRES