Iată care sunt cele mai noi date privind starea vremii, venite direct de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Românii vor fi nevoiţi să mai îndure gerul pentru câteva zile, însă există şi veşti bune. Când revin temperaturile cu plus în România?
O bună parte din România nu scapă de ger!
Iată cum va arăta vremea la acest final de săptămână, dar şi de luni încolo. Detaliile de ultimă oră privind starea vremii au venit chiar de la şefa ANM, Elena Mateescu.
Ger de crapă pietrele în România! Cum va fi vremea în acest weekend? Detalii de ultim moment de la ANM
Românii vor avea parte de încă două nopţi geroase, indică directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Sâmbătă dimineaţă, temperaturile vor fi negative în toată ţara, între -16 şi -5 grade Celsius în majoritatea regiunilor, mai scăzute, până la -25 de grade, în zonele depresionare.
Din fericire, în special de marţi încolo, temperaturile vor începe să crească, astfel că în a doua parte a săptămânii vom avea chiar temperaturi pozitive de 10-11 grade Celsius.
„De săptămâna viitoare, îndeosebi de marți, temperaturile vor fi ușor în creștere, în special în regiunile extracarpatice, acolo unde maximele vor deveni unele pozitive, de la 0 până la 9 grade Celsius, astfel încât în a doua parte a săptămânii să vorbim, la nivel local, în partea de sud-vest-sud a țării, de valori chiar de 10-11 grade.
Până atunci însă, urmează două nopți geroase. La noapte și mâine dimineață vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se vor situa între -16 până la -5 grade Celsius cu cele mai coborâte valori în continuare în zonele depresionare, până la -25 de grade Celsius.
Cu siguranță și noaptea de duminică spre luni va fi una geroasă, pentru că mai ales în zonele centrale și nordice, valorile termice vor caracteriza în continuare o vreme geroasă cu minime sub -15 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, într-o intervenţie la Antena 3.
Când ne putem aştepta cu adevărat la încălzirea vremii în România?
Şefa ANM a mai atras atenţia că în acest weekend, în zonele de munte, vor fi rafale de vânt puternic şi viscol.
Cât despre săptămâna 20-27 februarie, Elena Mateescu subliniază că finalul lunii februarie ar putea fi unul mai călduros decât în mod normal.
„În același timp însă, vorbim și de intensificări ale vântului, cu precădere în zona montană. Vorbim de rafale care pot depăși viteze de 60-70 de kilometri pe oră.
Vor fi perioade cu viscol și transport de zăpadă, pentru că în zona montană consemnăm strat consistent, mai ales în meridionali, strat ce depășește 100-150 și chiar 200 de centimetri și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 de kilometri pe oră care cu siguranță vor amplifica senzația de rece.
De marți, încălzirea se va resimți timid la început, așa valori de 0 până la 9 grade, pentru ca în a doua parte a săptămânii să vorbim într-adevăr, de temperaturi care pot depăși 10-11 grade Celsius.
Actualizarea estimărilor indică o probabilitate foarte ridicată ca în săptămâna 13-20 să înregistrăm în toată țara abateri termice pozitive și cu un deficit, în medie, de precipitații.
Iar acest semnal, pentru valori în medie peste ceea ce ar fi normal, rămâne de interes și pentru următoarea săptămână 20-27 februarie, practic a doua jumătate a ultimei luni din această iarnă, este posibil să fie, din punct de vedere termic, una mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai precizat directorul general al ANM.