Conform celui mai recent buletin publicat de OMM, există o probabilitate de 55% ca acest episod al fenomenului meteo să se dezvolte. Totuși, este prevăzut să fie scurt și de intensitate redusă. Această probabilitate a fost ajustată ușor față de estimările din septembrie, când șansele apariției fenomenului erau de 60%.
Fenomen meteo extrem în România
Deși La Nina va provoca o răcire temporară a temperaturilor, OMM avertizează că acest fenomen nu va fi suficient pentru a contracara efectele încălzirii globale cauzate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră. Celeste Saulo, secretara generală a OMM, a declarat că anul 2024 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, în ciuda eventualei manifestări a fenomenului La Nina.
Saulo a explicat că, deși aceste fenomene climatice naturale, cum ar fi La Nina și El Nino, au un impact semnificativ asupra climei, ele trebuie înțelese în contextul mai larg al schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane. Aceste schimbări determină creșterea temperaturilor globale, amplificarea fenomenelor meteo extreme și modificarea regimurilor sezoniere de precipitații.
„Anul 2024 a început cu El Nino şi este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Chiar dacă fenomenul La Nina, cunoscut pentru răcirea temporară a climei, se manifestă, acesta nu va fi suficient pentru a contrabalansa încălzirea cauzată de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră, care au specificitatea de a reţine căldura în atmosferă”, a declarat secretara generală a OMM, Celeste Saulo, într-un comunicat.
La Nina este caracterizată prin răcirea apelor de suprafață din centrul și estul Pacificului ecuatorial și este asociată cu variații în circulația atmosferică tropicală. Efectele sale climatice sunt opuse celor provocate de El Nino, care aduce de obicei încălzire și secetă în anumite regiuni.
Pentru perioada februarie – aprilie 2025, experții prognozează o revenire la condiții climatice neutre, cu o probabilitate tot de 55%. Această tranziție ar putea marca finalul unui episod scurt al fenomenului La Nina.
Vremea va fi geroasă toată ziua de vineri şi sâmbătă dimineaţă
Potrivit estimărilor realizate de meteorologi, vremea va fi geroasă toată ziua de vineri şi sâmbătă dimineaţă, cu temperaturi ce pot să scadă până spre minus 14 grade în depresiunile din estul Transilvaniei.
Începând de săptămâna viitoare, temperaturile vor creşte treptat, de la o zi la alta. Astfel, vor deveni mult mai ridicate decât cele normale în a doua decadă a lunii decembrie.
În intervalul 13 -14 decembrie, în nordul, centrul şi estul ţării valorile termice vor fi mai scăzute faţă de ziua precedentă. În acest context, vremea va fi rece pentru această dată, pe arii restrânse geroasă noaptea în depresiunile din estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei.
Temperaturile maxime se vor situa în general între -3 şi 7 grade. Cele minime se vor încadra între -11 şi -1 grad. Valorile vor fi mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre -14 grade.