Un val de frig intens cuprinde întreaga țară

Un val de frig intens cuprinde întreaga Românie, iar meteorologii anunță că temperaturile vor scădea dramatic în următoarele nopți. În estul Transilvaniei, se estimează că termometrele vor ajunge până la -20°C, iar în București minimele vor scădea până la -8°C.

„Vorbim de ger local în Transilvania, în Moldova, adică temperaturi sub -10°. De asemenea, prin dealurile din sud și din sud-vest vor fi temperaturi ușor sub -10°, iar în următoarele două nopți, în estul Transilvaniei, la polul frigului, vom atinge temperaturi până spre -20 -18°”, a declarat meteorologul ANM Mihai Timu la Digi24. 

Acesta a explicat că, în aceste regiuni, se va înregistra ger sever, cu valori termice extrem de scăzute.

Vremea în București și restul țării

În București, meteorologul a menționat că noaptea trecută nu a fost extrem de frig din cauza norilor care au blocat pierderea căldurii, iar temperatura a fost de aproximativ -3°C. Totuși, condițiile se vor schimba în următoarele nopți, iar frigul va deveni mult mai intens.

„În nopțile următoare, în condițiile în care cerul va fi mai mult degajat de nori, o să înregistrăm și în Capitală undeva pe la -5° în centrul orașului, -7, -8° în zona periferică a orașului.”

Astfel, deși temperaturile au fost relativ suportabile, urmează o perioadă cu ger sever, iar locuitorii capitalei vor resimți din plin frigul.

În timpul zilei, frigul va fi resimțit mai puternic în estul și sud-estul țării, unde maximele vor fi între 0 și 3 grade Celsius. Aceste condiții de frig vor persista până spre sfârșitul săptămânii viitoare.

„Episodul de frig va ține până spre sfârșitul săptămânii viitoare. Atunci s-ar putea să crească un pic temperaturile, dar sunt semnale că o masă de aer rece din nou va pătrunde pe Europa și este posibil, după săptămâna viitoare, să avem o pătrundere mai rece”, a adăugat meteorologul.

De asemenea, Mihai Timu a precizat că precipitațiile vor fi reduse până la mijlocul săptămânii viitoare, cu fulguieli izolate în estul și sud-estul țării. Ulterior, se preconizează o creștere a precipitațiilor, cu posibile ninsori în majoritatea regiunilor.

În ceea ce privește Bucureștiul, meteorologul a menționat un aspect interesant legat de zăpadă

 „Până acum, de când a început sezonul rece, nu am înregistrat strat de zăpadă, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum 5 ani. În 2020, am înregistrat cel mai târziu strat de zăpadă, undeva pe 6 februarie, deci deocamdată lipsește stratul de zăpadă, dar nu este încă târziu să apară în ceea ce privește estimările pentru restul lunii.”