Directorul ANM a venit cu datele de ultimă oră privind starea vremii în România. Răcirea accentuată a vremii va continua şi în zilele următoare. Unde se anunţă ninsori şi temperaturi negative în zilele următoare?
Avertisment meteo ANM. Se întorc gerul şi ninsorile în România
Urmează o răcire accentuată a vremii în România, potrivit ANM. Iată toate informaţiile venite chiar de la şefa Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Aceasta a prezentat prognoza meteorologică și noile hărți meteo în urma evenimentelor extreme din recenta perioadă. Astfel, se anticipă o vreme schimbătoare în săptămânile următoare, iar posibile episoade de instabilitate nu sunt excluse.
Directorul ANM a transmis că în zilele următoare ne aşteaptă temperaturi în scădere semnificativă, în special în regiunea nordică a ţării. Nici Capitala nu va fi ferită de temperaturile scăzute.
Elena Mateescu a menționat că a existat o diferență semnificativă de temperatură, cu 34 de grade înregistrate la Bechet și 31 de grade în Capitală.
Prima jumătate a lunii aprilie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere termică pozitivă de 5 grade Celsius pentru acea perioadă, depășind chiar luna aprilie 2017, când abaterea a fost de 4,7 grade Celsius.
Şefa ANM a explicat la Antena 3 că, în ciuda răcirii actuale, se înregistrează încă o abatere termică pozitivă de 4,7 grade, deoarece perioada analizată nu este încă foarte lungă.
Perioada cu temperaturi extreme foarte ridicate a fost mai lungă, iar în multe stații s-au înregistrat depășiri ale recordurilor de temperatură maxime și minime zilnice.
Zăpadă de aproape un metru la Vârful Omu
În continuare, ne putem aştepta la temperaturi de până la -6 grade Celsius în depresiuni. Bucureştenii vor avea de îndurat temperaturi minime în jurul a 4 grade.
Iar zăpada îşi va face în continuare simţită prezenţa la altitudini mai mari, în zonele de munte.
„Observăm pe animaţia care ne indică temperaturile în următoare perioadă, vom vorbi în continuare de temperaturi foarte coborâte, în special în jumătatea nordică a ţării acolo unde maximele nu vor mai depăşi 12-14 grade Celsius, cât ar trebui în mod obişnuit să înregistrăm din punctul de vedere al minimelor.
Iar minimele vor fi unele foarte coborâte, mai ales în depresiuni, spre -5 sau -6 grade Celsius. Chiar şi în Capitală, o minimă de 4 grade Celsius.
Chiar şi zilele de început de săptămână, luni şi marţi, acelaşi ecart al valorilor de temperaturi, după care observăm nuanţe de verde şi chiar de galben, semn că vremea va intra într-un uşor proces de încălzire, astfel încât ne vom apropia, din nou, de ceea ce înseamnă maxima unei zile de vară de 24-25 de grade Celsius.
Până atunci însă, şi forma precipitaţiilor, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, asociate şi cu un vânt de 70-80 de km/h indică o vreme deosebit de rece. Şi la acest moment, avem staţiuni unde înregistrăm strat de zăpadă consistent.
De pildă, la Vârful Omu, aproape 80 de centimetri, la Bâlea Lac peste 50 de centimetri, la Căliman, de asemenea, 35 de centimetri”, a explicat şefa ANM.