"Există o politică a distribuitorilor de combustibili care se vede materializată în acest fel, dar există şi un nivel al accizelor care asigură alte beneficii economiei româneşti şi până la urmă există o piaţă care decide acest lucru. Atâta timp cât consumul este încă la un nivel apreciabil, presupun că nici pentru distribuitori nu există vreun motiv să scadă preţul", a explicat ministrul, întrebat de ce în România preţul benzinei nu se reduce sub 5 lei/litru, deşi cotaţiile petrolului au scăzut.
Andrei Gerea a apreciat că, în cazul României, nu ar fi o tragedie scăderea preţului la petrol din punct de vedere al încasărilor din redevenţe, deoarece se compensează cu creşterea consumului.
"La nivelul României, sunt redevenţe la un nivel acceptabil în zona minieră. Poate aici se poate discuta şi creşte nivelul lor – mă gândesc în domeniul aurifer şi pentru alte zăcăminte. Pentru zona de petrol şi gaze, trebuie să discutăm pentru operaţiunile, de exemplu care se fac în offshore, în zonele de mare adâncime în Marea Neagră, unde costurile sunt enorme, iar interesul României este să vadă materializate explorările şi trecerea la faza de exploatare, unde chiar putem să discutăm de o scădere a lor", a spus Gerea.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a participat, luni, la cea de-a XIV-a ediţie a Conferinţei cu tema "Investiţii şi reglementare în domeniul energiei", organizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Asociaţia Regională a Reglementatorilor în domeniul Energiei (ERRA), în perioada 5 – 7 octombrie, la Bucureşti. AGERPRES