Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, va fi sancționat, după ce a refuzat că condamne în mod clar acțiunile Rusiei din ultima perioadă. El a fost aspru criticat pentru această decizie și pentru legăturile pe care le are cu Kremlinul.
Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, sancționat din cauza legăturilor cu Rusia. Va pierde privilegiile pe care le avea
Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, va fi sancționat după ce a refuzat să condamne explicit invazia Rusiei în Ucraina. SPD, Verzii și FDP vor să elimine imediat unele dintre privilegiile fostului cancelar – într-un proiect pentru comisia de buget, acesta va fi lipsit de birouri și de personal.
Grupurile parlamentare CDU/CSU vor să anuleze dotarea anterioară cu personal și birouri a fostului cancelar Gerhard Schröder în Bundestag. Acest lucru a fost anunțat de politicienii din domeniul bugetului Dennis Rohde (SPD), Sven-Christian Kindler (Verzi) și Otto Fricke (FDP). În consecință, comisia pentru buget urmează să adopte o rezoluție în acest sens în această săptămână. SPD, Verzii și FDP vor să treacă moțiunea lor în așa-numita „sesiune de curățare” de joi.
Motivul invocat este că Schröder nu mai folosește cele șase birouri și șapte posturi de personal la care avea dreptul. Schröder nu mai are nicio „obligație continuă” din partea biroului său.
„Prin urmare, motivul pentru care fostul cancelar a avut nevoie de personal și spațiu de birouri nu mai este valabil.” Biroul lui Schröder ar fi „pus în așteptare”. Se pare că posturile vor expira și nu vor mai fi reocupate după 19 mai, scrie Zeit.
Gerhard Schröder își va păstra pensia
Cu toate acestea, Schröder nu va pierde toate privilegiile unui fost cancelar. Politicianul SPD își va păstra pensia și va fi protejat de funcționari ai Oficiului Federal de Poliție Criminală.
Anterior, CDU și CSU ceruseră ca lui Schröder să i se retragă și beneficiile de pensie și cheltuielile de călătorie. Potrivit informațiilor ARD, SPD, Verzii și FDP au examinat deja acest lucru din punct de vedere juridic și l-au respins. Un astfel de regulament ar fi cel mai probabil neconstituțional.
Dezbaterea privind privilegiile acordate lui Schröder, și foștilor cancelari în general, a fost declanșată în primul rând de implicarea sa în companiile energetice rusești. De ani de zile, Schröder nu numai că a întreținut contacte prietenești cu șeful statului rus, Vladimir Putin, dar este și președintele comitetului acționarilor de la Nord Stream AG și președintele consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat rusești Rosneft. Schröder candidează, de asemenea, pentru un post în consiliul de supraveghere al companiei energetice rusești de stat Gazprom.
Critici dure la adresa lui Gerhard Schröder
De la începutul războiului rusesc de agresiune în Ucraina, fostul cancelar a fost criticat în mod clar în mai multe rânduri pentru acest lucru, iar colegii săi de partid au cerut, de asemenea, consecințe. De asemenea, mulți dintre angajații săi au demisionat după începerea războiului, motiv pentru care unele dintre posturile din biroul său sunt vacante în prezent. Schröder a fost cancelarul unui guvern federal roșu-verde între 1998 și 2005.
În proiectul lor pentru comisia de buget, autorii depășesc și cazul Schröder. Aceștia solicită guvernului federal să se asigure că dotările oficiale ale foștilor cancelari sunt „bazate pe obligațiile continue ale funcției lor și nu pe statutul lor”. Potrivit acesteia, doar cei care lucrează în spiritul fostei lor funcții – și, de exemplu, își asumă patronaje sau călătorii diplomatice – ar trebui să poată continua să folosească resursele Bundestagului. În caz contrar, acestea vor fi anulate.