Războiul dintre Ucraina și Rusia generează îngrijorări chiar și în Germania, motiv pentru care autoritățile au în plan alocări record pentru armată. Despre ce buget este vorba și când ar urma să intre în vigoare?
Având în vedere războiul dintre Rusia și Ucraina, Germania pregătește și ea o mișcare de ultimă oră. O sursă guvernamentală anunță că Guvernul de la Berlin are în plan să să aloce sume record pentru armată încă de anul acesta.
50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare în 2022
Aceași sursă spune că proiectul de buget prezentat luni urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare și prevede pe anul 2022 suma de 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare, ceea ce constituie „un record”, scrie AFP.
Referitor la sumele adăugate, pe lângă cele 50 de miliarde de euro, va mai exista și un fond special de alte 100 de miliarde de euro constituit din 2022, care ar urma să fie utilizat pe parcursul mai multor ani.
Trebuie menționat faptul că, făcând o comparație cu 2018, atunci când prima economie a zonei euro a consacrat apărării doar 38,8 miliarde de euro, sume ce au crescut progresiv, ajungând la aproape 47 de miliarde de euro anul trecut.
Ulterior, informația a fost confirmată și de cancelarul Olaf Scholz. Potrivit acestuia, va fi alocat un buget excepţional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru forţele militare după invazia rusă din Ucraina, care a reprezentat un electroşoc, mai scrie agenția AFP.
Ce planuri are Germania
Un alt aspect important de menționat este faptul că această creștere a bugetului a venit şi după doi ani de pandemie de coronavirus ce au necesitat un sprijin public important pentru economie. Amintim faptul că din 2020, Germania a trebuit să renunțe la rigurozitatea bugetară care îi interzicea să se împrumute mai mult de 0,35% din PIB în fiecare an, pentru a face faţă crizei sanitare.
Mai exact, în 2022, guvernul de coaliţie dintre social-democraţi, ecologişti şi liberali mizează pe o datorie de 99,7 miliarde de euro – faţă de 215,4 miliarde în 2021 -, dar această sumă ar putea creşte în măsura în care Berlinul „lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina”, au indicat surse din Ministerul de Finanţe de la Berlin.
Același surse mai arată că noul plan ar putea presupune și o scădere imediată a preţului la combustibil pentru automobilişti, care ar urma să fie compensat de stat. Pe de altă parte, sursele citate nu a precizat despre ce sume ar fi vorba. În același timp, Guvernul german contează pe de altă parte pe o revenire la rigurozitate bugetară din 2023, cu un nivel de îndatorare de doar 7,5 miliarde euro.