„Germania a început să plătească pentru gazul rusesc în ruble”, a spus premierul italian Mario Draghi la o întâlnire oficială cu președintele american Joe Biden.
„Nimeni nu a spus vreodată dacă plățile cu ruble încalcă sancțiunile, aceasta este o zonă atât de gri. Cel mai mare importator de gaze, Germania, a plătit deja în ruble, iar majoritatea importatorilor au deschis conturi în ruble”, a explicat Mario Draghi, potrivit agenției de presă Adnkronos.
În ciuda declarației sale, amintim faptul că, recent, Guvernul de la Berlin a anunțat că dorește să devină o forță pe piața gazelor, asta după ce țara și-a schimbat radical politica energetică. Anunțul a venit pe fondul dorinței ca Germania să devină independentă de gazele rusești.
Germania vrea să scape de dependența sa de gazele rusești
Germania planifică să construiască patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, astfel încât să înlocuiască cel puţin 70% din gazele importate din Rusia prin conducte şi să îşi schimbe radical politica energetică.
„Avem o şansă să facem ceea ce pare imposibil în Germania, să construim un terminal de gaze lichefiate în decurs de 10 luni şi să îl conectăm la reţeaua de aprovizionare cu gaze a Germaniei. Acest lucru nu este doar în interesul Germaniei ci punem la punct o infrastructură care reprezintă securitate pentru Europa”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, scrie Bloomberg.
Germania a putut face schimbări rapide în planurile sale energetice
La rândul său, directorul general de la Open Grid Europe, cel mai mare operator de reţea de gaze din Germania, a subliniat că autoritățile din țara sa au putut face schimbări rapide în planurile sale energetice „pentru a răspunde la riscul de a nu avea suficiente gaze”.
Declarația lui a fost făcută în contextul în care importatorii de gaze din UE se grăbesc să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze pe măsură ce rup legăturile cu regimul lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.
În cazul Germaniei, care îşi asigură din Rusia aproximativ jumătate din necesarul de gaze, livrările prin cele patru noi terminale pe care le are în vedere ar acoperi aproximativ o treime din consumul său anual. Mai mult, aceste livrări ar creşte capacitatea totală de import a UE cu o cincime.
„Guvernul german a putut să facă schimbări rapide în planurile sale energetice pentru a răspunde la riscul de a nu avea suficiente gaze. Aşa cum nu a mai făcut niciodată, Germania accelerează proiectele. Putem construi infrastructura în timp record”, a declarat Jorg Bergmann, directorul general de la Open Grid Europe.