Germania a aprobat o nouă schemă de vize pentru angajaţii calificaţi din afara Uniunii Europene
Germania schimbă regulile. Noua schemă, denumită „cardul de oportunitate pentru căutarea unui loc de muncă”, este destinată celor care au cel puțin doi ani de formare profesională sau o diplomă universitară recunoscută în țara unde au obținut calificarea. De asemenea, este necesar să aibă cunoștințe de limba germană sau engleză.
Eligibilitatea unui solicitant pentru viză va fi determinată în funcție de competențele lingvistice, experiența profesională, vârstă și legăturile cu Germania. După obținerea cardului, solicitantul poate intra în Germania și, pe o perioadă de până la un an, poate căuta un loc de muncă, ceea ce reduce birocrația și accelerează procedurile.
În plus, cerințele au fost relaxate pentru persoanele din regiunea Balcanilor de Vest care doresc să lucreze în Germania.
„Ne asigurăm astfel că muncitorii şi angajaţii calificaţi de care are nevoie urgent economia noastră pot intra în ţară”, a declarat ministrul de Interne, Nancy Faeser.
Noua schemă de vize este parte a unui pachet legislativ extins care are scopul de a aborda deficitul acut de forță de muncă calificată din Germania.
Pentru a atrage un număr mai mare de lucrători străini, Guvernul din Berlin a redus în noiembrie 2023 plafonul de venit pentru permisul Blue Card (Cardul Albastru), cerut de persoanele cu înaltă calificare care doresc să lucreze în Germania.
Germanii au ieșit la protest
Sâmbătă, câteva mii de oameni au protestat în Berlin împotriva chiriilor mari și a evacuărilor din capitala Germaniei, conform informațiilor furnizate de dpa.
Protestatarii, în număr de aproximativ 4.000 potrivit poliției și de 12.000 conform organizatorilor, au cerut o schimbare radicală a politicii locative.
Participanții la protest au solicitat implementarea unei legislații care să plafoneze chiriile la nivel național, să oprească evacuările forțate și să interzică rezilierea contractelor în cazurile în care proprietarii invocă utilizarea proprietății în scopuri personale.
De asemenea, ei au cerut respectarea rezultatelor unui referendum din 2021, în care 59% dintre alegători au votat în favoarea transformării companiilor imobiliare cu peste 3.000 de apartamente din Berlin în proprietate publică.