În cadrul unei discuții telefonice cu președintele Rusiei, cancelarul Germaniei a cerut să pună capă ostilităților din Ucraina, el declarându-se extrem de îngrijorat, arată cancelarie germană.
Germania a cerut Rusiei să oprească imediat conflictul din Ucraina. Scholz este extrem de îngrijorat
Cancelaria germană a trimis un comunicat de presă, citat de France Presse, prin care anunță că Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în care i-a cerut să înceteze imediat ostilitățile din Ucraina.
De asemenea, cancelarul german a spus că este extrem de îngrijorat de situația din Ucraina, vorbind, de asemenea, despre imaginile și informațiile teribile care vin din țara lui Volodimir Zelenski.
Scholz i-a cerut lui Putin „să înceteze imediat toate luptele şi să permite acces umanitar în zonele de luptă”, în timp ce preşedintele rus a anunţat o a treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina în weekend, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului german.
Potrivit acestuia, în cadrul discuţiei, care a durat o oră, cei doi lideri au convenit să aibă o nouă convorbire în curând.
NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut, vineri, evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice (NATO) într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.
Într-un interviu acordat ZDF, Olaf Scholz a insistat că NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia.
„Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore”, a avertizat Olaf Scholz, potrivit mediafax.ro.
„De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar”, a subliniat Olaf Scholz.
Cancelarul Germaniei a justificat decizia, criticată de unii politicieni, de a furniza armament Ucrainei, deşi Berlinul refuză în general transferul de echipamente militare în zone de conflict.
„Dar, după atacul asupra Ucrainei, ar fi fost fals să continuăm în această direcţie”, a argumentat Olaf Scholz.
Se pregătesc presiuni asupra Rusiei, dar fără intervenții militare
„În acest moment, noi trebuie să facem totul pentru a continua în direcţia stabilită. Pe de o parte, trebuie să exercităm presiuni asupra Rusiei prin sancţiuni, dar, pe de altă parte, trebuie să deschidem spaţiu pentru diplomaţie. Este necesar un armistiţiu, o situaţie în care să aibă loc negocieri, pentru a obţine, în final, retragerea trupelor ruse. Trebuie să ne implicăm cu toate forţele pentru obţinerea păcii”, a insistat Olaf Scholz.
De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut joi Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi „un pas prea departe”.
„Uniunea Europeană nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membră NATO, de aceea trebuie să fim extrem de atenţi şi prudenţi. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ţinând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război internaţional”, a declarat Charles Michel.