Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a luat marți seară o decizie surprinzătoare de a suspenda vaccinarea persoanelor sub vârsta de 60 de ani cu serul AstraZeneca, transmite AFP. În această lună, Germania a reluat administrarea acestui vaccin, după ce a întrerupt imunizarea pentru toată populația.
Germania restricţionează utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după mai multe cazuri de formare de cheaguri de sânge, au anunţat marţi ministerele Sănătăţii regionale şi federal.
Populația se poate totuți vaccina pe propria răspundere cu Astrazeneca
Cei cu vârsta sub 60 de ani care doresc să se vaccineze vor putea totuşi să decidă acest lucru, dar numai după ”consultarea unui medic specialist în vaccinare (…) şi o analiză personalizată a riscurilor”, au transmis miniştrii din cele 16 landuri germane şi din ministrul federal, conform unui comunicat difuzat la încheierea reuniunii.
Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinaţi deja cu o primă doză din acest vaccin pot opta: fie să li se administreze o a doua doză, fie să aştepte recomandarea comisiei de vaccinare (STIKO) programată la sfârşitul lunii aprilie.
Mai multe cazuri de cheaguri de sânge
Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Sănătăţii Jens Spahn urmează să ţină o conferinţă de presă pe această temă. Medicii din Germania au înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aproape 2,7 milioane de persoane au primit vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca.
Institutul Paul Ehrlich (PEI) a declarat că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – boală cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST) – şi că în 19 dintre acestea a existat un deficit de trombocite sau trombocitopenie.
În nouă cazuri, persoanele afectate au murit. Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele se referă la femei cu vârste între 20 şi 63 de ani. Cei doi bărbaţi aveau 36 şi 57 de ani. De asemenea, Canada a suspendat administrarea aceluiași vaccin pentru persoane sub vârsta de 55 de ani.
Reacția Astrazeneca
Compania AstraZeneca a precizat însă că autoritățile internaționale de reglementare spun că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar că va continua să analizeze rezultatele vaccinărilor. La începutul lunii martie, ţări europene precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, au suspendat temporar utilizarea vaccinului de la AstraZeneca după detectarea unor cazuri de coagulare a sângelui la pacienţii care au primit acest vaccin.
Sursă foto: Dreamstime