Două avioane militare germane, de la o bază aeriană din landul Schleswig-Holstein, au fost mobilizate la sfârşitul săptămânii trecute, după ce un avion rusesc de recunoaştere a zburat deasupra Mării Baltice, relatează agenția de presă DPA.
Potrivit sursei citate, avionul rusesc de recunoaștere a fost identificat în spaţiul aerian internațional, sâmbătă, în apropierea insulei germane Rugen. După ce a fost identificat de forțele germane, avioanele de vânătoare au însoţit aparatul departe de spațiul aerian al Germaniei.
Rusia a încălcat spațiul aerian al Danemarcei
Menționăm faptul că un incident similar a avut loc în alt stat european. Recent, un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian al Danemarcei, determinând Ministerul de Externe de la Copenhaga să-l convoace pe ambasadorul rus pentru discuţii oficiale.
Atât Danemarca, cât şi Suedia susţin faptul că un avion rusesc cu elice AN-30 a intrat în spaţiul lor aerian vineri noapte. Aparatul militar rus zbura la est de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, situată în largul coastei de sud-est a Suediei.
Amintim faptul că, acum, relația externă dintre Suedia și Rusia este tensionată deoarece țara respectivă a decis să adereze urgent la NATO, după ce armata rusă a atacat brusc Ucraina.
Suedia, despre aderarea sa la NATO: O decizie nu trebuie luată cu lejeritate
Suedia, ţară nealiniată şi unde dezbaterea asupra unei eventuale candidaturi pentru aderarea la NATO se intensifică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, nu trebuie să ia o asemenea decizie „cu lejeritate”, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson.
„Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (…), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă desfăşurată în marja manifestărilor de 1 Mai, potrivit agenției de presă AFP.
„Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri”, a subliniat Magdalena Andersson.
Depunerea unei candidaturi la NATO este „o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”, a insistat ea. Partidul său social-democrat, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat cu o săptămână în urmă că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.
Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a basculat în rândul opiniei publice suedeze opţiunea despre o posibilă candidatură la NATO, susţinută acum de o majoritate de 54%, conform unui sondaj recent.