Oficiul federal de statistică Destatis a anunţat joi că, în perioada ianaurie-iunie 2012, finanţele publice ale Germaniei au înregistrat un surplus de 8,3 miliarde de euro (echivalentul a 0,6% din PIB). În 2011,Germania a înregistrat un deficit public de 1,0% din PIB şi ultima dată când a încheiat anul cu un surplus a fost în 2007.
Destatis a explicat că surplusul din primul semestru se datorează în principal unui excedent de 11,6 miliarde de euro la bugetul asigurărilor sociale, ca urmare a unui nivel record de scăzut al ratei şomajului. Acesta a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro înregistrat la bugetul federal, al landurilor şi municipiilor.
La nivel federal, situaţia economică favorabilă a Germaniei a dus la creşterea veniturilor statului cu 2,9% până la 588 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile publice au crescut cu doar 0,8% până la 579,7 miliarde de euro.
Cu toate acestea, Destatis a avertizat că situaţia din primul semestru nu poate fi extrapolată pentru întregul an deoarece finanţele publice evoluează în mod diferit în cursul anului.
Separat, Destatis a confirmat o estimare preliminară conform căreia PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 0,3% în al doilea trimestru al acestui an, după o expansiune de 0,5% în primul trimestru. Creşterea din al doilea trimestru s-a datorat în principal comerţului extern, în condiţiile în care exporturile Germaniei de bunuri şi servicii au crescut cu 2,5% comparativ cu primele trei luni. În schimb, investiţiile încep să fie afectate de criză, cifrele oficiale arătând că investiţiile brute de capital au înregistrat o scădere de 0,9% în al doilea trimestru. În schimb, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,2% iar consumul privat a crescut cu 0,4%.
Analiştii susţin că datele arată spre o continuare a încetinirii ritmului de creştere în următoarele trimestre. ‘În opinia noastră, performanţe robuste ale schimburilor comerciale nu vor dura în condiţiile în care cererea globală se diminuează, iar exporturile germane spre alte state din zona euro vor scădea semnificativ în a doua jumătate’, a declarat analistul Newedge Strategy, Annalisa Piazza.
"Creşterea economiei germane rămâne una echilibrată însă semnalele de încetinire se înmulţesc", a declarat la rândul său economistul ING, Carsten Brzeski.
Cu toate acestea, performanţele Germaniei sunt superioare celor înregistrate de multe state din zona euro. În al doilea trimestru al acestui an PIB-ul Franţei a înregistrat o creştere zero, acesta fiind de altfel cel de al treilea trimestru în care economia franceză a stagnat. De asemenea, economia italiană s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.
Sursa: Agerpres