Germania a avut câștig de cauză într-o serie de disensiuni privind o turbină deținută de Rusia ce se află la reparat în Canada. Autoritățile de peste ocean au promis că vor da înapoi dispozitivul, cu toate că Ucraina a atras atenția că acesta va ajunge în mâinile Rusiei.

Germania a învins! Acuzații majore pentru Putin. Undă de șoc la nivel mondial

Astfel, Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, a comunicat sâmbătă ministrul canadian al resurselor naturale, transmit Reuters şi AFP.

”Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a anunțat ministrul Jonathan Wilkinson.

”În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian într-un comunicat.

El l-a acuzat pe preşedintele rus Vladmir Putin că vrea să ”provoace divizări între aliaţi”.

Negocieri intense cu Canada

Guvernul german se afla de mai multe săptămâni ”în contacte intense” cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestor echipamente în Europa în pofida sancţiunilor aplicate Rusiei.

Gazprom a redus luna trecută volumul de gaz pompat prin Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit, invocând întârzierea în primirea echipamentelor trimise de Siemens pentru mentenanţă la filiala sa din Canada.

Ucraina s-a opus returnării acestor turbine către Gazprom, spunând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.

”Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului”, a declarat joi Serhii Makogon, şeful operatorului de transport de gaz OGTSU.

Tot sâmbătă, guvernul de la Ottawa a mai anunţat că va extinde sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru a include şi producţia industrială.

Noile sancţiuni ”se vor aplica transportului terestru şi prin conductă, precum şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini” industriale, a precizat ministrul de externe Melanie Joly.