Germania a preluat controlul unei rafinării de petrol deținută de Rusia. Scholz: Suntem pregătiți

Germania

Sursă: Dreamstime

Germania a luat măsuri radicale și încearcă să se protejează pe fondul crizei energetice. Berlinul a preluat vineri controlul asupra unei importante rafinării de petrol deținută de Rusia, ceea ce nu este tocmai pe placul Moscovei.

Germania a preluat vineri controlul unei importante rafinării de petrol deținută de Rusia. În aceste condiții, autoritățile riscă represalii din partea Moscovei. În paralel, Berlinul se străduiește să consolideze aprovizionarea cu energie și să respecte angajamentul UE de a elimina importurile de petrol rusesc.

Ministerul Economiei a declarat că a plasat o unitate a companiei petroliere rusești Rosneft sub tutela autorității de reglementare din industrie și a preluat rafinăria Schwedt a companiei. Aceasta furnizează 90% din combustibilul Berlinului.

„Aceasta este o decizie de politică energetică de mare anvergură pentru a ne proteja țara”, a declarat cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă.

El a prezentat planurile guvernului de a pune rafinăria Schwedt sub controlul autorității de reglementare a Agenției Federale de Rețele, a susținut Reuters. Planurile au inclus un „pachet pentru viitor” cu peste 1 miliard de euro în investiții ale guvernului federal și ale landurilor, pe parcursul mai multor ani, în landurile din estul Germaniei, 825 de milioane de euro fiind alocate doar pentru Schwedt.

Decizia luată de Germania a fost inevitabilă

„Rusia, știm de ceva timp, nu mai este un furnizor de energie de încredere. Nu am luat această decizie cu ușurință, dar a fost inevitabilă”, a spus Olaf Scholz.

Guvernele din întreaga Europă s-au grăbit să își susțină furnizorii de energie și să asigure livrările de combustibil, în timp ce au intensificat sancțiunile impuse principalului furnizor, Rusia, din cauza invaziei sale în Ucraina. Moscova a ripostat prin reducerea fluxurilor de gaz și a amenințat că va închide toate robinetele, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și a ridicat perspectiva raționalizării energiei în Europa în această iarnă.

Rafinăria Schwedt a reprezentat o dilemă pentru Berlin timp de mai multe săptămâni, pentru că a primit țiței din Rusia, deși Germania este hotărâtă să elimine importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene, susține Reuters.

Preluarea Schwedt riscă măsuri de retorsiune din partea Moscovei.

Pericolul care poate veni dinspre Rusia

Scholz a declarat că Germania a luat în calcul o posibilă oprire bruscă a livrărilor de țiței din Rusia, adăugând: „De aceea suntem pregătiți”.

Un document politic publicat vineri de Berlin a arătat că se află în discuții cu guvernul din Kazahstan pentru a asigura livrările de petrol pentru Schwedt.

Polonia a declarat la începutul acestui an că eliminarea proprietății rusești asupra rafinăriei a fost o condiție pentru o potențială furnizare de petrol pe mare prin intermediul unui terminal din Gdansk și prin intermediul conductelor poloneze pentru a înlocui țițeiul rusesc.