Germania a recunoscut genocidul din Namibia. S-a creat un fond de sprijin, însă nu vor fi acordate alte compensaţii

Germania a scăpat de procese şi compensaţii uriaşe, însă a creat un fond de reconstrucţie şi dezvoltare de 1,1 miliarde de euro pentru Namibia, după ce Guvernul de la Berlin a recunoscut oficial genocidul înfăptuit de coloniştii germani în acea zonă la începutul secolului XX.

Vineri, 28 mai, Germania a recunoscut oficial că atrocităţile comise de puterile coloniale germane în Namibia au constituit genocid.

“Vom califica acum oficial acele evenimente drept ceea ce sunt din punctul de vedere de astăzi: un genocid. În lumina responsabilităţii istorice şi morale a Germaniei, vom cere iertare Namibiei şi descendenţilor victimelor pentru atrocităţile comise”, a transmis ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Este vorba despre atrocităţile comise între 1904 şi 1908 împotriva grupurilor etnice Herero şi Nama din Namibia de astăzi, scriu agenţiile dpa şi AFP.

Ajutor de 1,1 miliarde de euro pe 30 de ani, dar fără procese şi compensaţii

În plus, Berlinul a promis un program substanţial de ajutor, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

“Într-un gest de recunoaştere a suferinţei incomensurabile create victimelor, vrem să susţinem Namibia şi pe descendenţii victimelor cu un program substanţial de 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucţie şi dezvoltare”, se mai menţionează în comunicatul oficial.

Banii vor fi plătiţi pe o perioadă de 30 de ani şi vor finanţa programe de infrastructură, sănătate şi instruire în beneficiul direct al comunităţilor afectate.

Totuşi, Guvernul de la Berlin a subliniat că recunoaşterea genocidului şi fondul de 1,1 miliarde nu creează o bază juridică pentru solicitări de compensaţii, insistând că este vorba de o obligaţie politică şi morală.

Anunţul oficial vine după ce delegaţii din cele două ţări au căzut de acord, după aproape şase ani de negocieri, asupra unei declaraţii politice în acest sens, care urmează încă să fie semnată. De asemenea, preşedintele german Frank Walter Steinmeier urmează să ceară oficial iertare pentru aceste atrocităţi în cadrul unei ceremonii în parlamentul namibian.

“Sunt bucuros şi recunoscător că a fost posibil să ajungem la un acord cu Namibia cu privire la modul în care să tratăm împreună cel mai sumbru capitol al istoriei noastre comune. (…) Recunoaşterea vinei şi faptul că ne cerem iertare sunt un pas important în remedierea acelor crime şi conturarea unui viitor împreună”, a mai transmis ministrul german de Externe.

Istoria sângeroasă din Namibia

Guvernul german şi-a recunoscut anterior “responsabilitatea morală” pentru aceste omoruri, pe care un ministru le-a descris ca genocid, dar Berlinul a evitat să prezinte scuze oficiale pentru a evita să dea curs cererilor de despăgubiri. În 2015 a început negocieri oficiale cu guvernul Namibiei în legătură cu aceste cereri.

Mii de membri ai triburilor Herero şi Nama au fost omorâţi de forţele coloniale germane între 1904 şi 1908, după ce triburile s-au răsculat împotriva ocupaţiei germane în ceea ce se numea atunci Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915).

Supravieţuitorii au fost împinşi în deşert, unde mulţi au sfârşit în lagăre de concentrare ca sclavi şi au murit de frig, malnutriţie şi epuizare. Se estimează că 65.000 din cei 80.000 de Herero care trăiau în colonia Africa Germană de Sud-Vest şi 10.000 din 20.000 de Nama au murit în acea perioadă.

Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 până în 1915, când aceasta a pierdut-o în timpul Primului Război Mondial. În 1920 teritoriul a fost plasat sub administraţia Africii de Sud, iar în 1990 şi-a câştigat independenţa.

Sursa foto: Dreamstime