Germania a dat o lovitură de proporții. Această țară a înregistrat anul trecut un adevărat succes în ceea ce privește vânzările de automobile electrice şi hibride. Potrivit analiştilor, marea lovitură se datorează parţial subvenţiilor generoase de până la 9.000 de euro acordate de guvernul german. Acești bani se acordă la achiziţionarea unui astfel de automobil, transmite DPA.
Informațiile sunt cuprinse într-un raport publicat marţi de institutul de cercetare Center for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Wuerttemberg (ZSW). Potrivit datelor, Germania a trecut în faţa SUA. Astfel, germanii au devenit a doua mare piaţă din lume pentru automobilele electrice.
China a rămas cea mai mare piaţă pentru industria automobilelor electrice şi hibride. Aici sunt 1,25 milioane de astfel de automobile înmatriculate în 2020. Cifra reprezintă o treime din totalul global de 3,18 milioane unităţi.
Cu toate acestea, forța deținută de China pe piaţa globală se reduce. Anul trecut piaţa automobilelor electrice din China a crescut cu doar 3%. La nivel mondial a crescut cu 38%.
Avansul puternic înregistrat anul trecut de piaţa mondială a automobilelor electrice a fost influenţat în primul rând de Europa, în frunte cu Germania. Aici vânzările de automobile electrice şi hibride au crescut cu 264% în ritm anual, până la 395.000 de unităţi. Este cel mai puternic ritm de creştere înregistrat pe ansamblu, susţin cercetătorii de la ZSW.
Europa ia fața Chinei
În total, Europa, incluzând Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia, Islanda şi Elveţia, a înregistrat o creştere de 134% a înmatriculărilor de automobile electrice şi hibride. Sunt până la 1,37 milioane unităţi. Ritmul de creştere a pieţei din Europa este net superior celui înregistrat de piaţa din China. Aici vânzările au crescut cu doar 3%.
După China şi Germania, SUA sunt a treia piaţă mondială cu 322.000 de automobile electrice şi hibride înmatriculate anul trecut. Urmează Franţa cu 195.000 de unităţi. Marea Britanie are 175.000 de unităţi şi Norvegia 108.000 de automobile electrice şi hibride înmatriculate. Pe locul şapte este Suedia cu 94.000 de automobile ecologice. Vine din urmă Olanda cu 88.000, Italia cu 60.000 şi Canada cu 53.000.
Cum a reușit Germania să fie lider pe piața mondială
„Piaţa automobilelor electrice arată evoluţii promiţătoare în multe ţări, în special în Uniunea Europeană”, a apreciat Frithjof Staiss. El este membru în consiliul de administraţie de la ZSW. Frithjof Staiss a subliniat că creşterea a fost influenţată de subvenţiile mari şi alte facilităţi precum cota redusă de TVA aplicabilă în Germania. Potrivit acestuia, aceste stimulente trebuie să fie convertite într-o creştere care să provină din rândul pieţei.
În România, numărul acestor autoturisme s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi. Este o creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. În 2019 erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).