Germania s-a confruntat cu mai multe dezastre financiare în ultima perioadă. În primă fază a fost frauda Wirecard, apoi falimentul Greensill, ameninţarea prăbuşirii Deutsche Bank, dar şi scandalul Dieselgate. Toate acestea au făcut ca industria auto a Germaniei să ajungă sub semnul întrebării.
Acum însă, un alt domeniu riscă să ajungă în aceași situație. Un nou pericol ce ar putea zdruncina pieţele se profilează în Germania. Mai exact, este vorba despre grupul imobiliar Adler, care se luptă să scape de acuzaţiile formulate de un short seller, adică un investitor care pariază pe declinul companiei, acuzaţii ce au dus la prăbuşirea acţiunilor.
În momentul de față, compania face eforturi uriașe pentru a-și putea reduce datoriile după ce s-a îndatorat în ritm record în ultimii ani, profitând de costul scăzut al creditului şi de apetitul crescut al investitorilor pentru active riscante.
În acest context, potrivit marketwatchs, Adler a anunţat că va scoate la vânzare peste 15.000 de proprietăţi în încercarea de a muta centrul atenţiei dinspre acuzaţiile ce-i sunt aduse de un short seller. Sursa citată mai arată că Adler va vinde proprietăţile rivalei LEG Immobilien în schimbul a 1,49 miliarde de euro, suma urmând să ajute compania să-şi reducă datoriile.
Acuzațile aduse către Adler
Trebuie menționat faptul că anunțul făcut de companie vine într-o perioadă destul de agitată, având în vedere acuzațiile primite de aceasta privind supraestimarea vlorilor proprietăţilor de către short sellerul Viceroy Research din cadrul Fraser Perring. Adler a respins acuzaţiile, iar după acest episod, valoarea acţiunilor grupului s-a prăbuşit cu peste 40% în ultima lună.
La sfârşitul săptămânii trecute, firma rivală Vonovia a cumpărat o opţiune pentru o participaţie de 13,3% în cadrul Adler. Atunci, short sellerii şi-au îndreptat atenţia asupra Adler de la începutul anului, însă preţurile acţiunilor şi obligaţiunilor grupului au scăzut şi mai mult săptămâna trecută, când Viceroy a publicat un raport în care acuza compania de fraudă, înşelăciune şi rapoarte financiare eronate menite să-i „ascundă adevărata poziţie financiară, care este sumbră“, notează Bloomberg.
În ceea ce privește răspunsul primit la acuzații, grupul a anunţat că toate tranzacţiile şi rapoartele sale sunt evaluate de firme independente şi că a decis să desemneze consultanţi şi auditori externi pentru a revizui acuzaţiile, adăugând că va publica un răspuns la alte acuzaţii formulate de Viceroy ulterior.
Amintim faptul că grupul Adler este strâns legat de omul de afaceri austriac Cevdet Caner şi s-a extins în ultimii ani prin achiziţii bazate pe datorii, acumulând obligaţiuni şi credite de 8,4 miliarde de euro. În toamna anului trecut, Caner a fost achitat de o instanţă din Viena cu privire la acuzaţii ce au inclus crimă organizată, fraudă şi spălare de bani.