Astfel, numărul refugiaţilor beneficiari ai ajutoarelor sociale a crescut pentru al cincilea an consecutiv, iar suma destinată acestor ajutoare a fost suplimentată cu 58% faţă de anul 2013, cuantumul lor ajungând la 2,4 miliarde de euro.
Dintre toţi aceşti beneficiari ai ajutoarelor acordate de statul german, circa 139.000 provin din ţări europene. Jumătate din acest grup european sunt originari din Serbia, Croaţia sau Muntenegru, alţi 14.000 din Macedonia şi 18.000 din Rusia. Alţi 138.000 de refugiaţi care primesc ajutoare sociale în Germania provin din Asia, cei mai numeroşi fiind sirienii, 41.000, şi afganii, 22.000.
Circa 89% dintre toţi imigranţii beneficiari ai ajutoarelor sociale primesc prestaţiile de bază, respectiv o sumă care să le acopere cheltuielile elementare (precum hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, igienă personală), la care se adaugă o sumă pentru alte nevoi personale. Ceilalţi 11% primesc un ajutor în completarea celui de bază, în categoria acestora intrând cei care au stat mai mult de patru ani în Germania.
Germania se aşteaptă să primească anul acesta circa 800.000 de cereri de azil din partea imigranţilor, de patru ori mai multe faţă de anul trecut, a confirmat joi ministrul german al muncii, Andrea Nahles, în timpul unei reuniuni desfăşurate la Ankara (Turcia) înaintea summitului G20.
'Fiind una dintre cele mai bogate ţări ale lumii, cu o infrastructură modernă, cu un sistem de asistenţă socială viabil şi cu un excedent bugetar solid, putem face faţă situaţiei', a declarat ea, potrivit agenţiei Reuters, la respectiva reuniune. Andrea Nahles a mai menţionat că guvernul de la Berlin va facilita accesul imigranţilor pe piaţa muncii.
SURSA: Agerpres