Germania, afectată de o scădere surprinzătoare a exporturilor, în timp ce creșterea prețurilor la energie afectează economia
Exporturile germane au scăzut în mod neașteptat în octombrie, pentru a doua lună consecutiv, în condițiile în care inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie afectează cea mai mare economie a Europei.
Germania a exportat bunuri în valoare de 133,5 miliarde de euro (114,6 miliarde de lire sterline) în octombrie, o scădere de 0,6 procente față de luna precedentă, potrivit cifrelor ajustate în funcție de sezonalitate ale agenției federale de statistică Destatis.
Scăderea a surprins analiștii care se așteptau la o ușoară creștere a exporturilor, potrivit Factset.
„Nu doar consumatorii germani, ci şi sectorul exporturilor se confruntă cu o perioadă mult mai dificilă. Economia resimte efectele preţurilor mai ridicate şi ale majorării dobânzilor”, a apreciat economistul Andreas Scheurle, de la DekaBank.
Acest recul, care vine după ce exporturile au scăzut deja cu 0,5 procente în septembrie, s-a datorat în principal cererii mai scăzute din partea țărilor din Uniunea Europeană.
Europa este afectată de consecințele războiului Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și la o inflație care a atins cote record.
Reducerea costului vieții, împreună cu problemele persistente ale lanțului de aprovizionare global, au făcut ca Germania să se pregătească pentru o recesiune, scrie The Telegraph.
Germania a avertizat asupra pericolului de a deveni dependentă economic de China
De la invazia rusă în Ucraina, Germania a suferit o lovitură economică puternică din cauza dependenței sale energetice față de Kremlin. După ce președintele Vladimir Putin a întrerupt livrările de gaze naturale rusești pentru a-i pedepsi pe europeni pentru că au sprijinit Ucraina, germanii au fost nevoiți să cheltuiască miliarde de euro pentru a-și îndepărta economia de o dependență excesivă de această resursă rusească.
Dar cancelarul german Olaf Scholz a fost acuzat acum că a făcut din nou aceeași greșeală: a încercat să își facă țara dependentă din punct de vedere economic de o altă autocrație. În acest caz, afirmația este că Berlinul riscă să devină dependent de China ca piață de desfacere pentru exporturile germane.
Principalul motiv de îngrijorare a fost o delegație comercială pe care Scholz a condus-o recent la Beijing, care a provocat furia unora dintre partenerii Germaniei din Uniunea Europeană și a celui mai important aliat geopolitic al acesteia, Statele Unite.
Cu toate acestea, din punct de vedere strict comercial, Scholz a avut toate motivele să facă această călătorie pentru a căuta relații mai bune cu Beijingul.
„Germania este probabil una dintre cele mai expuse economii majore față de China”, a declarat Matthew Oxenford de la Economist Intelligence Unit. „De exemplu, există companii precum Siemens, există companii precum [Volkswagen], există chiar și companii precum Adidas care au o prezență foarte mare în China și sunt foarte interesate să mențină accesul la consumatorul chinez”, scrie Marketplace.