Surse guvernamentale germane au declarat că Nord Stream 1 ar putea fi scoasă definitiv din uz din cauza incidentului recent în care a fost implicată. Astfel, în urma scurgerilor majore în Marea Baltică, au crescut temerile cu privire la faptul că această conductă ar urma să devină complet inutilizabilă.
Aceleași surse guvernamentale au mai declarat pentru ziarul german Tagesspiegel că dacă scurgerile de la cele două conducte nu vor fi reparate rapid, atunci cantități mari de apă sărată vor pătrunde în interiorul acestora. Drept urmare, apa va provoca coroziune.
Amintim că seismologii au anunțat marți, 27 septembrie, că au existat mai multe explozii în Marea Baltică și că, ulterior, au fost descoperite scurgeri masive la două conducte submarine. Acestea sunt de gaze naturale și leagă Federația Rusă de Germania. De asemenea, aceste scurgeri au fost raportate pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, acestea fiind pline cu gaze naturale.
Momentan, aceste conducte nu mai livrează combustibil în Europa, iar din cauza problemelor apărute s-ar putea ca sistemul să nu mai funcționeze în această iarnă, chiar dacă ar apărea voința politică de a pune conductele în funcțiune. Mai mult decât atât, analiștii spun că există riscul să nu mai poată fi reparate dacă nu se intervine rapid, anunță Sky News.
Ursula von der Leyen denunță un sabotaj
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, vorbește pe subiectul unui posibil sabotaj al conductelor de gaze naturale Nord Stream1 și Nord Stream 2.
”Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă şi va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a declarat aceasta.
Gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, au fost afectate de scurgeri semnificative de gaze naturale, urmate de explozii subacvatice care au ridicat suspiciuni de sabotaj. Aceste scurgeri au fost descoperite de către autoritățile daneze și suedeze. Nord Stream 1 a fost oprit de la începutul lunii septembrie, iar Nord Stream 2 nu a fost dat niciodată în folosință deoarece nu a primit autorizație, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.
Oficialii europeni spun că nu poate fi un accident
Ursula von der Leyen a discutat cu premierul danez Mette Frederiksen despre scurgerile inexplicabile de gaze.
”Este primordial să investigăm acum incidentele, să obținem claritate deplină asupra evenimentelor şi a motivelor” a declarat președintele Comisiei Europene.
Aceasta a mai adăugat că orice perturbare a infrastructurii energetice europene va cere cel mai aspru răspuns posibil.
Oficialii europeni au ajuns la concluzia că acele scurgeri inexplicabile de gaze nu au cum să fie un accident, ci doar un act deliberat de sabotaj.
„Părerea clară a autorităților este că acestea sunt acte deliberate. Nu vorbim despre un accident” a spus Mette Frederiksen la conferința de presă a guvernului danez, însă fără a nominaliza vreun suspect.