Germania face apel la aliații NATO să trimită sisteme de apărare antiaeriană
Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a făcut un apel către aliații NATO și alte țări care sprijină Ucraina să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană, preferabil Patriot de fabricație americană.
Aflat într-o vizită la baza aeriană din Lielvarde, Letonia, Pistorius a subliniat importanța acestor sisteme pentru apărarea Ucrainei.
Oficialul german a menționat că Germania a furnizat Ucrainei 25% din capacitățile sale Patriot, mai mult decât orice altă țară. El a inițiat o solicitare către alte națiuni să contribuie mai mult, evidențiind că, până acum, au primit multe oferte pentru bani și rachete, dar nu și pentru sisteme de lansare, care sunt esențiale pentru Ucraina.
Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război
Ministrul german a subliniat importanța furnizării rapide a acestor sisteme având în vedere evoluția viitoare a războiului, moralul și securitatea Ucrainei. El a accentuat că toate națiunile care pot furniza sisteme Patriot sau similare ar trebui să o facă cât mai curând posibil.
„Este realmente crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării”, a spus el.
În ceea ce privește apărarea spațiului aerian ucrainean dintr-o țară vecină, Pistorius a clarificat că Germania nu va accepta această responsabilitate, considerând-o o participare directă la război. El a adăugat că nici alte țări nu iau în considerare această opțiune în prezent.
„Ar fi un fel de participare directă la război”, a declarat ministrul german al apărării, înainte de a adăuga că „nu este momentul sau locul în care să o luăm serios în considerare, cel puţin nu pentru Germania”. „Ştiu că nu este nici pentru alte ţări”, a spus el.
Multe țări din Europa ar putea face mai mult pentru Ucraina
Întrebat despre o posibilă schimbare a poziției privind furnizarea de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, Pistorius a răspuns că nu are nimic nou de adăugat la declarațiile anterioare, menționând că Germania este al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA.
„Facem tot ce ne stă în putinţă şi cred că vom face şi mai mult dacă va fi necesar. Dar, totuşi, există multe, multe alte ţări în lume şi în Europa care ar putea face mai mult decât au făcut până acum”, a afirmat el.
De asemenea, ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a reafirmat angajamentul Letoniei de a trimite 0,25% din PIB-ul său ca ajutor militar Ucrainei, echivalent cu 10% din cheltuielile lor militare.
Letonia alocă 3% din PIB-ul său pentru apărare, depășind pragul minim de 2% stabilit pentru membrii NATO înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.