Germania ar putea avea şi avantaje de pe urma crizei

Pentru Germania, criza de încredere care afectează zona euro nu prezintă numai inconveniente: scăderea monedei euro îi stimulează exporturile şi îi este mai uşor să-şi refinanţeze datoria, afirmă economiştii citaţi de AFP.Dar criza rămâne criză, iar Germania nu va fi neapărat învingătoare, adaugă aceştia.De la începutul crizei greceşti, indicele vedetă al Bursei din Frankfurt "a rezistat mai bine decât ceilalţi indici europeni, datorită unui euro slăbit", afirmă St

Pentru Germania, criza de încredere care afectează zona euro nu prezintă numai inconveniente: scăderea monedei euro îi stimulează exporturile şi îi este mai uşor să-şi refinanţeze datoria, afirmă economiştii citaţi de AFP.

Dar criza rămâne criză, iar Germania nu va fi neapărat învingătoare, adaugă aceştia.

De la începutul crizei greceşti, indicele vedetă al Bursei din Frankfurt „a rezistat mai bine decât ceilalţi indici europeni, datorită unui euro slăbit”, afirmă Steffen Neumann, de la banca LBBW.

De fapt, de la 1 ianuarie, Dax a progresat cu 0,65%, în timp ce indicele paneuropean Eurostoxx 50 a pierdut peste 11%.

„Scăderea monedei unice este o veste foarte bună pentru întreprinderile celui de-al doilea exportator mondial”, adaugă analistul. Acest lucru face ca maşinile Volkswagen, produsele chimice ale BASF sau echipamentele pentru automobile ale Bosch să fie mai competitive în afara Europei.

Scăderea euro nu prezintă totuşi niciun avantaj pentru exporturile dintre ţările din zona euro, care reprezentau 42% din comerţul exterior german în 2009, menţionează economiştii.

Şi alte ţări europene, cu exporturi puţin specializate, precum Franţa şi Italia, profită mai mult de slăbirea monedei euro, deoarece exporturile lor sunt mult mai sensibile la variaţiile de preţuri, remarcă Heinrich Bayer, de la Commerzbank. Clienţii sunt gata să cumpere la preţuri ridicate bunuri specializate fabricate în Germania, precum maşinile unelte.

Germania ar putea economisi mai multe miliarde de euro pe an

Obligaţiunile statului federal german, considerate drept referinţă a stabilităţii de către investitori, sunt mult mai solicitate, astfel încât investitorii sunt preocupaţi de riscul de incapacitate de plată a Greciei, Portugaliei sau Spaniei, explică Stefan Schilbe, economist şef la HSBC Trinkhaus. Rezultatul este că statul a putut să ofere dobânzi mai scăzute şi „să se refinanţeze în condiţii mai bune”. Randamentul pe 10 ani a ajuns astfel marţea trecută la cel mai scăzut nivel istoric, 2,55%.

Potrivit mai multor economişti, Germania ar putea economisi mai multe miliarde de euro pe an din dobânzi. „Patru miliarde de euro pe an sunt o ipoteză prudentă”, afirmă Neumann.

În timp ce creşterea economică germană s-a relansat, economia continuă să profite şi de politica monetară flexibilă a Băncii Centrale Europene, care trebuie să ţină seama de ţări care sunt într-o situaţie mai dificilă, adaugă Stefan Schilbe.

Rata de politică monetară a BCE este de mai bine de un an de 1%, ceea ce stimulează activitatea economică.

Veniturile fiscale vor scădea

„De fapt, toate ţările sunt lovite de criză, doar Germania într-o măsură mai mică decât alte state europene”, potrivit lui Schilbe.

Criza rămâne în mare măsură negativă pentru economia germană, estimează Bayer, amintind că „neliniştea creşte, conjunctura suferă” şi în final „veniturile fiscale vor scădea”.

Cu toate acestea, din cei 13 economişti şefi ai marilor bănci germane chestionaţi luni de Financial Times Deutschland, niciunul nu a afirmat că economia germană a suferit din cauza crizei din Grecia. Majoritatea lor consideră că inconvenientele şi efectele secundare pozitive se neutralizează, iar 42% dintre ei afirmă chiar că Germania a profitat de pe urma acestei situaţii.

SURSA: Agerpres