Ministerul Apărării din Germania analizează în momentul de față dacă să prelungească exercitarea conducerii forţei operative comune a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) dincolo de 2023.
Așadar, autoritățile din Germania analizează dacă să prelungească exercitarea conducerii forţei operative comune a NATO dincolo de 2023 din cauza întârzierilor intervenite din partea Marii Britanii, ţara care urma să preia conducerea acestei forţe în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Amintim că armata germană a preluat comanda Very High Joint Readiness Task Force (n.red. VJTF – „Forţei de Răspuns cu Nivel de Reacţie Ridicat”) pentru 12 luni, ceea ce presupune ca cel care asigură conducerea să fie operaţional în termen de 48 până la 72 de ore.
Trebuie menționat că Germania a detaşat până la 2.700 de soldaţi în cadrul acestei forţe ca naţiune principală.
Marea Britanie va putea prelua conducerea VJTF abia în 2024
Marea Britanie va putea prelua conducerea VJTF abia în 2024, cu câteva luni mai târziu decât fusese iniţial planificat, conform informațiilor transmise de publicaţia Table.Media și citate de reuters.com
VJTF a fost creat după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia şi a fost desfăşurat pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut.
Alternanţa la conducerea VJTF între ţările membre este destinată să împartă povara asupra forţelor armate, în contextul în care brigăzi naţionale sunt detaşate pe o perioadă de trei ani în cadrul acestui grup, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte misiuni sau obligaţii internaţionale.
„Nu există nimic oficial despre care să vă pot comunica deocamdată”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, scrie sursa menționată.
Comitetul Militar NATO se reuneşte pe 18-19 ianuarie la Bruxelles
În altă ordine de idei, Comitetul Militar NATO se reuneşte pe 18-19 ianuarie la Bruxelles. Scopul reuniunii este de a examina evoluția conflictului început de Rusia în februarie 2022 și de a discuta și despre alte ”chestiuni de importanţă strategică”.
Potrivit unui comunicat al Alianței, în cadrul reuniunii de la Bruxelles se va discuta despre sprijinul pe care NATO îl oferă Ucrainei și despre provocări precum operaţiunile de apărare împotriva ameninţărilor hibride sau transformarea digitală.
Comitetul Militar al NATO este alcătuit din șefii de stat major ai armatelor celor 30 de țări membre ale Alianței și este condus de către olandezul Rob Bauer.