Comisarul german pentru protecția datelor a declarat că Germania ar putea urma exemplul Italiei în ceea ce privește blocarea temporară a Chat-GPT. După ce autoritățile italiene au luat această decizie, mai multe țări europene au solicitat informații suplimentare cu privire la interdicția temporară.
Germania ar putea bloca Chat-GPT
Germania ar putea călca pe urmele Italiei, blocând Chat-GPT din cauza îngrijorărilor legate de securitatea datelor, a declarat comisarul german pentru protecția datelor în comentariile publicate luni de ziarul Handelsblatt, potrivit Reuters.
„În principiu, o astfel de acțiune este posibilă și în Germania„, a declarat Ulrich Kelber, adăugând că aceasta ar intra însă sub jurisdicția statului. Cu toate acestea, el nu a prezentat niciun plan actual de a lua astfel de măsuri.
Kelber a precizat că Germania a solicitat informații suplimentare din partea Italiei cu privire la interdicția temporară, care a determinat OpenAI, susținută de Microsoft, să scoată Chat-GPT din funcțiune în această țară.
Italia a luat deja această decizie
Decizia Italiei de a interzice temporar Chat-GPT a inspirat astfel și alte țări europene să analizeze dacă sunt necesare măsuri mai dure pentru a ține în frâu chatbot-urile extrem de populare și dacă ar trebui să coordoneze astfel de acțiuni.
În timp ce parlamentarii europeni nu sunt de acord cu privire la conținutul și sfera de aplicare a Legii UE privind Inteligența Artificială (AI), unele autorități de reglementare constată că instrumentele existente, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), care oferă utilizatorilor controlul asupra informațiilor lor personale, se pot aplica categoriei rapid emergente de companii de AI generativă.
Inteligența artificială generativă, cum ar fi Chat-GPT de la OpenAI, se bazează pe algoritmi pentru a genera răspunsuri remarcabil de umane la interogări de text pe baza analizei unor volume mari de date, dintre care unele pot fi deținute de utilizatorii de internet.
Alte țări europene ar putea lua măsuri similare
Agenția italiană, cunoscută și sub numele de Garante, a acuzat OpenAI, susținută de Microsoft, că nu a verificat vârsta utilizatorilor Chat-GPT și că „nu există niciun temei legal care să justifice colectarea și stocarea masivă de date cu caracter personal” pentru a „antrena” chatbotul.
„Punctele pe care le ridică sunt fundamentale și arată că GDPR oferă instrumente pentru ca autoritățile de reglementare să se implice și să se angajeze în modelarea viitorului AI”, a declarat Dessislava Savova, partener la firma de avocatură Clifford Chance.
Autoritățile de reglementare în materie de protecție a vieții private din Franța și Irlanda au contactat, de asemenea, omologii din Italia pentru a afla mai multe informații despre motivele care stau la baza acestei interdicții.
Cu toate acestea, autoritatea suedeză de reglementare în materie de confidențialitate a declarat că nu intenționează să interzică Chat-GPT și nici nu a luat legătura cu autoritatea italiană de supraveghere. Autoritatea de reglementare din Spania a declarat că nu a primit nicio plângere cu privire la Chat-GPT, dar nu a exclus o investigație viitoare.