Miercuri, comisia pentru buget a Parlamentului Federal german ar urma să aprobe o creștere a ajutorului militar oferit Ucrainei, spune o sursă parlamentară.
Germania a rămas fără o bună parte din stocurile de muniție, după ce, în ultimul an, a oferit ajutor Ucrainei pe fondul agresiunii Federației Ruse. Acum, scrie presa internațională, deputații germani vor da un verdict cu privire la blocarea sumei de 12 miliarde de euro, sumă destinată pentru livrările de arme către Kiev, dar și pentru reaprovizionarea armatei germane.
Aprobarea acestor fonduri ar duce la o creștere semnificativă a ajutorului militar german, mărind angajamentul actual de 3 miliarde de euro la aproximativ 15 miliarde de euro. Aceasta include refacerea arsenalului de arme și muniții al armatei germane. Potrivit sursei citate, propunerile ministerului de Finanțe de la Berlin vor fi prezentate miercuri eurodeputaților germani, urmând ca o parte din noile fonduri să ajungă în beneficiul armatei germane încă din acest an.
Olaf Scholz a promit bani pentru remedierea problemelor armatei germane
Germania a dus o politică ambițioasă de reînarmare de la începutul conflictului ruso-ucrainean. În urma atacului Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a promis 100 de miliarde de euro pentru a remedia numeroasele deficiențe ale armatei germane, care fusese neglijată ani de zile.
Cu toate acestea, aceste fonduri încă nu au fost alocate, iar guvernul din Berlin anticipează că nu va fi în măsură să îndeplinească obiectivul NATO de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru bugetul de apărare până în 2025. Ei susțin că capacitățile industriei de arme îi împiedică să atingă acest obiectiv.
Germania oferă tancuri Ucrainei
În ciuda acestui fapt, Germania rămâne una dintre principalele surse de ajutor militar occidental pentru Ucraina. Luni, guvernul german a confirmat expedierea a 18 tancuri Leopard 2A6 către țară.
La sfârșitul lunii ianuarie, guvernul german a decis în cele din urmă să furnizeze Kievului vehicule de luptă avansate, după ce a amânat decizia timp de mai multe luni. Aceasta făcea parte dintr-un acord mai amplu în care mai multe națiuni din UE, inclusiv Germania, urmau să contribuie la un transport de două batalioane de tancuri Leopard 2 și 31 de tancuri M1A2 Abrams de fabricație americană din SUA.
Inițial, Germania s-a angajat să furnizeze 14 vehicule, dar ulterior a mărit numărul la 18 pentru a completa rândurile unui batalion ucrainean. Portugalia a contribuit, de asemenea, cu trei tancuri, în timp ce Suedia a furnizat 10. În plus, Polonia a furnizat Ucrainei un batalion din modelul mai vechi Leopard 2 A4.