Astfel, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, va cere aprobarea parlamentului pentru a putea împrumuta o sumă suplimentară de 62,5 miliarde de euro şi a putea plăti astfel programele de stimulare lansate în acest an pentru a răspunde la pandemia de coronavirus, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Această sumă va duce noile împrumuturi contractate în acest an de Germania la 218,5 miliarde euro, astfel că raportul dintre datoria Germaniei şi Produsul Intern Brut va urca la 77% în 2020 de la mai puţin de 60% în 2019. De asemenea, prognozele Ministerului german de Finanţe arată că deficitul bugetar va ajunge la 7,25% din PIB în acest an, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul, pentru că un anunţ oficial nu a fost făcut încă.
Totodată, cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel urmează să aprobe miercuri o suplimentare bugetară, care ulterior va merge în parlament spre aprobare. La începutul acestei luni, coaliţia guvernamentală aflată la putere a aprobat un pachet de stimulente în valoare de 130 miliarde de euro destinat să stimuleze cheltuielile de consum pe termen scurt şi, de asemenea, să convingă firmele să reia investiţiile.
Nevoile Germaniei sunt gestionabile
Olaf Scholz a spus în repetate rânduri că necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile, iar Guvernul de la Berlin poate recurge de asemenea la surplusurile neutilizate. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă care au produs bugete echilibrate.
În luna martie a acestui an, parlamentul german a aprobat noi datorii în valoare de 156 miliarde euro, în cadrul suplimentării bugetare solicitată de Guvern. Miercuri, Angela Merkel urmează să solicite o a doua suplimentară bugetară în mai puţin de trei luni.