Germania vrea să aducă lucrători străini cât mai repede posibil. Aceștia ar urma să lucreze pe aeroporturile copleşite de lipsa de personal, în timpul sezonului aglomerat de vară.
Informația a fost oferită de un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Germania. Lucrătorii temporari, cărora li se va oferi cazare şi un salariu standard, ar trebui să treacă prin aceleaşi verificări de securitate şi de responsabilitate ca şi alţi membri ai personalului, cum ar fi cei care manipulează bagaje, care durează, în general, aproximativ două săptămâni, a spus purtătorul de cuvânt.
El a dat aceste detalii la o conferinţă de presă regulată a guvernului în Berlin, organizată luni, informează Reuters.
Cozi deosebit de lungi în această vară în aeroporturi
Călătorii din întreaga Europă se confruntă cu cozi deosebit de lungi în această vară, deoarece cererea de călătorii şi-a revenit după blocajele cauzate de Covid-19, iar aeroporturile şi companiile aeriene au probleme în a menţine suficient personal pentru a face faţă crizei. Potrivit asociaţiei aeroportuare ADV, aproximativ unul din cinci locuri de muncă în securitate, check-in şi gestionarea avioanelor este neocupat.
Este aşteptat ca aeroporturile să-şi anunţe nevoile exacte în zilele următoare, dar şeful asociaţiei ABL a angajaţilor de gestionare la sol a aeronavelor se aşteaptă ca între 1.000 şi 2.000 de muncitori să aibă acces timp de trei luni, cel mai probabil începând cu luna august.
”O limită de timp de maximum şase luni până la sfârşitul anului ar fi fost frumos. Nu rezolvă problema, dar cu siguranţă ajută”, a spus Thomas Richter într-un interviu pentru Reuters.
Ce ar urma să facă lucrătorii străini nou recrutaţi
În contradicţie cu dorinţa de a aduce rapid ajutor este necesitatea de a asigura securitatea aeroportului, ministrul de Interne Nancy Faeser subliniind că nu ar exista reduceri în acest sens.
Andreas Rosskopf, preşedintele sindicatului de poliţie din Germania, a declarat că lucrătorii străini nou recrutaţi ar putea fi folosiţi pentru locuri de muncă precum manipularea bagajelor, dar a avertizat împotriva încercării de a-i pune în poziţii care necesită securitate suplimentară.
„Vorbim despre oameni care trebuie să fie controlaţi intens şi informaţi în ceea ce priveşte securitatea. Asta necesită o anumită perioadă de timp”, a declarat Rosskopf pentru ziarul Rheinische Post.
În ceea ce privește România, avem parte de vești bune. Țara noastră urmează să aibă primul aeroport internațional de tip business din țară. Anunțul cel mare a fost făcut de Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, dar și de autoritățile locale.