Cum arată noua strategie de securitate a Germaniei?
Potrivit Deutsche Presse-Agentur, Germania a fost obligată să reacţioneze la instabilitatea crescută a ordinii mondiale, miercuri, 14 iunie 2023, Guvernul de la Berlin prezentând prima strategie naţională de securitate a Germaniei, lansată într-un context de securitate tensionat din cauza războiului din Ucraina şi a rivalității geopolitice acute dintre SUA şi China.
În strategia de securitate prezentată de Olaf Scholz sunt incluse: diplomaţia, ordinea publică, lupta împotriva incendiilor, asistenţa tehnică, cooperarea pentru dezvoltare, securitatea cibernetică, rezistenţa lanţurilor de aprovizionare, reducerea dependenţei de materiile prime şi energie prin diversificarea achiziţiilor, apărarea naţională în cadrul alianţelor, protecţia infrastructurii tehnice, securitatea cibernetică şi spaţială, securitatea alimentară, părarea şi protecţia civilă, politica de dezvoltare, protecţia împotriva influenţelor străine şi a spionajului, abordarea crizelor climatice şi a pandemiilor și apărarea democrației.
În această strategie, vor fi implicate, alături de Guvernul de la Berlin, autorităţile locale, companiile, sectorul ştiinţific, societatea civilă şi cetăţenii germani.
„Toate aceste mijloace şi instrumente trebuie să se angreneze şi să colaboreze pentru întărirea securităţii ţării noastre. În ciuda tuturor schimbărilor, asigurarea securităţii cetăţenilor, fără compromisuri, rămâne principala sarcină a statului”, a declarat, miercuri, Olaf Scholz, precizând că securitatea nu se mai limitează doar la apărare şi forţele armate.
Potrivit sursei citate anterior, strategia reafirmă angajamentul Germaniei faţă de NATO şi Uniunea Europeană (UE) şi prevede întărirea armatei prin alocarea a 2% din PIB – în medie – timp de mai mulţi ani.
Beijingul rămâne un partener, un concurent şi un rival sistemic pentru Berlin
Olaf Scholz a prezentat documentul respectiv, alături de ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe și ministrul de Finanțe.
În viziunea Guvernului de la Berlin, China și Rusia sunt o ameninţare la ordinea mondială bazată pe reguli. Deși Beijingul este „un partener, un concurent şi un rival sistemic”, „China încearcă în diferite moduri să reconfigureze ordinea internaţională existentă, bazată pe reguli, îşi revendică tot mai agresiv supremaţia regională şi acţionează în repetate rânduri în contradicţie cu interesele şi valorile noastre”, a avertizat oficialul german.
Spre final, Olaf Scholz a spus că mai mult detalii vor fi făcute publice cu altă ocazie, precizând că vor exista în continuare „reglementări stricte privind controlul armamentului”.