Estimările realizate de IFO, IFW, IWH şi RWI arată PIB-ul Germaniei a înregistrat un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022.

Reculul economic a fost mai puţin sever decât era așteptat

„Reculul economic din iarna lui 2022/2023 a fost mai puţin sever decât ne temeam în toamnă. Principalul motiv pentru acest lucru este o pierdere mai mică a puterii de cumpărare ca urmare a unei scăderi semnificative a preţurilor la energie”, a declarat Timo Wollmershaeuser, director de prognoze la Institutul Ifo de la Munchen, potrivit AFP.

Amintim că definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut (PIB).

Germania s-a confruntat timp de mai multe luni cu amenințarea recesiunii

După ce s-a confruntat timp de mai multe luni cu amenințarea recesiunii, care părea sigură după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an, aceste prognoze arată cum a reuşit Guvernul de la Berlin să traverseze cu succes criza energetică provocată de invazia rusească. Berlinul a reuşit să cumpere gaze naturale din altă parte, reducându-şi dependenţa de Rusia.

Mai mult, Guvernul german a introdus trei programe de sprijin, în valoare de aproape 100 de miliarde de euro, pentru a contracara impactul creşterii facturilor la energie asupra gospodăriilor şi companiilor.

Cele cinci institute economice prognozează că PIB-ul Germaniei va înregistra un avans de 0,3%

Pentru ansamblul acestui an, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut.

Mai mult, institutele prognozează că în 2023 rata anuală a inflaţiei în Germania se va modera uşor, până la 6%, de la 6,9% în 2022, urmând a încetini cu adevărat abia anul viitor, până la 2,4%.

„Măsurile de sprijin în favoarea gospodăriilor şi previziunile de creştere a salariilor ar urma să consolideze cererea internă şi să susţină inflaţia”, a explicat Timo Wollmershaeuser.

Amintim că grevele din Germania s-au înmulţit în ultimele luni pentru a solicita majorări de salarii, având în vedere inflaţia. Aproape patru milioane de salariaţi germani din sectorul industrial ar urma să beneficieze de o majorare salarială de 8,5% în doi ani.