Cancelarul social-democrat Olaf Scholz îi cere lui Putin cooperare, dar își subliniază hotărârea de a proteja Ucraina dacă va fi atacată, arată El Periodico. 

Granițele din Europa nu trebuie mutate cu forța, a spus cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că, după ani de tensiuni în creștere în jurul graniței Ucrainei cu Rusia, este imposibil să păstrăm tăcerea în această privință.

Într-un discurs susținut prin videoconferință la Forumul Economic Mondial, Scholz a spus că este prea devreme pentru a spune dacă Rusia va ajuta la detensionarea tensiunilor pe care le-a „creat” prin comasarea a 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu vecinul său mai mic din vest, dar că Rusia știa că Occidentul este hotărât.

„După ani de tensiuni în creștere, a rămâne tăcut nu este o opțiune înţeleaptă”, a spus el. „Granițele nu trebuie mutate cu forța… Partea rusă este conștientă de hotărârea noastră”. Subliniind hotărârea Germaniei de a proteja Ucraina de agresiunea rusă, el a cerut Moscovei să accepte „beneficiile cooperării”.

Scholz a afirmat că este încă prea devreme pentru a spune dacă eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului vor da roade, subliniind totodată eforturile Germaniei de a promova discuțiile cu Rusia în diferite formate internaționale.

Germania, de partea Ucrainei

Germania se angajează să protejeze integritatea teritorială a Ucrainei, iar Rusia trebuie să recunoască că „dreptul face puterea” și nu invers, a spus el. „Sper că ei își dau seama și că beneficiile cooperării depășesc prețul confruntărilor ulterioare”, a adăugat el.

Între timp, cresc temerile că agresiunea rusă în Ucraina ar putea duce la un conflict armat la scară largă. Președintele rus Vladimir Putin a negat că intenționează să invadeze Ucraina, în ciuda faptului că a desfășurat peste 100.000 de militari de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina. Putin a cerut NATO garanții de securitate pe care alianța militară a spus că nu le poate oferi. Moscova vrea „garanții legale” că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Scholz urma să se întâlnească joi la Berlin cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, înainte de a se întâlni vineri la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Germania a semnalat, marți, că ar putea opri conducta Rusiei, Nord Stream 2, dacă Moscova va invada Ucraina. O zi mai târziu, Kremlinul a spus că închiderea conductei de gaz care leagă cele două țări ar fi dăunătoare pentru consumatorii de gaze și pentru dezvoltarea economică în timpul pandemiei de Covid-19.