Oficialul german a cerut Italiei să ia măsuri urgente pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea şi a-şi consolida bugetul.
‘Aceasta este o îndatorire a liderilor politici naţionali şi nu a BCE’, a declarat Meister.
BCE a precizat că nu a mai achiziţionat de mult timp obligaţiuni guvernamentale şi a finalizat primul program destinat acestor operaţiuni, denumit Securities Markets Programme (SMP). Cu acest program BCE a cumpărat bonduri guvernamentale de peste 200 miliarde de euro, inclusiv obligaţiuni guvernamentale italiene de aproximativ 100 miliarde de euro.
În primă fază, SMP a ajutat la atenuarea crizei datoriilor din zona euro, dar analiştii au apreciat că a redus şi apetitul statelor cu probleme pentru reformarea economiei.
Într-un interviu acordat publicaţiei ‘Neue Osnabruecker Zeitung’, Michael Meister a afirmat că Italia şi Franţa trebuie să ia măsuri mai dure şi mai rapide pentru rezolvarea problemelor lor structurale.
‘Credibilitatea BCE cere ca instituţia să solicite Italiei să-şi îndeplinească obligaţiile. Dacă Italia nu face asta, nu mai este aplicabilă legislaţia pentru programul BCE de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale’, a declarat oficialul german. Acesta a adăugat: ‘Apoi BCE ar trebui să nu mai cumpere bonduri fără o examinare critică a obligaţiilor promise de Italia. Deja BCE patinează pe o gheaţă subţire. Ar trebui să se concentreze pe politica monetară’.
BCE a precizat că de peste un an nu a mai achiziţionat obligaţiuni guvernamentale.
Spre deosebire de primul program, denumit Securities Markets Programme, în cazul noului program – Outright Monetary Transactions (OMT) – nu va exista o limită pentru achiziţiile de obligaţiuni. Prezentat în 2012, programul de cumpărare de obligaţiuni al BCE este conceput pentru a susţine ţările din zona euro care în prezent se confruntă cu dificultăţi pe pieţele financiare. Activarea acestui program este însă însoţită de o serie de condiţii stricte. Ţările care vor cere ajutorul BCE vor trebui în prealabil să ceară un plan de sprijin de la Fondul European de Stabilitate Financiară sau de la succesorul său, Mecanismul European de Stabilizare.
SURSA: Agerpres