Marți, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat China să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a contribui la soluționarea conflictului din Ucraina.
„Am făcut din nou apel la guvernul chinez să exercite și mai multă influență asupra Rusiei în acest război. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o datorie foarte specială în acest caz”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul chinez Li Qiang la Berlin.
Nu în ultimul rând, cancelarul Germaniei a precizat că țara condusă de Xi Jinping nu trebuie să trimită arme Rusiei.
„Este important ca China să continue să nu livreze arme agresorului, Rusia”, a spus el.
Beijingul subliniază în mod constant importanța evitării oricărei amenințări cu arme nucleare
Exprimându-și recunoștința, cancelarul german a recunoscut că Beijingul subliniază în mod constant importanța evitării oricărei amenințări cu arme nucleare.
În declarația sa, prim-ministrul Li Qiang nu a abordat sau menționat în mod direct problema Ucrainei, iar ambii lideri s-au abținut de la a răspunde la întrebările adresate cu privire la acest subiect.
Au existat îngrijorări cu privire la eventuala oferire de arme letale Federației Ruse
Potrivit CNN, la începutul acestui an, au existat îngrijorări exprimate de oficialii occidentali cu privire la posibilitatea ca Beijingul să ofere asistență letală armatei ruse, acuzație pe care oficialii chinezi au respins-o.
În cadrul forumului economic, Olaf Scholz, Li Qiang, ministrul german al economiei, Robert Habeck, și Zheng Shanjie, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, au purtat marți după-amiază consultări guvernamentale bilaterale.
După ce a preluat funcția de prim-ministru în martie, Li Qiang a avut luni o întâlnire cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, iar ulterior a avut o cină de lucru cu Olaf Scholz la cancelarie.
Germania și China s-au întâlnit pe fondul tensiunilor legate de comerț și Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz l-a primit pe premierul chinez Li Qiang cu onoruri militare la Berlin.
Întâlnirea de la Berlin reprezintă a șaptea oară când Germania și China au avut consultări guvernamentale la nivel înalt și are loc la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, indicând un efort al Beijingului de a se apropia de Occident și de a îmbunătăți relațiile înghețate.