Germania confiscă mașinile cu numere de înmatriculare rusești

De ceva vreme, autoritățile germane confiscă mașinile cu numere de înmatriculare rusești, motiv pentru care Ambasada Rusiei la Berlin a recomandat cetățenilor ruși să renunțe la călătoriile prin Europa cu mașina personală.

În mai 2023, autoritățile germane au început să confiște primele mașini cu numere de înmatriculare rusești, până acum fiind confiscate zeci de autoturisme. Potrivit publicației rusești Fontanka, vameșii germani au explicat că ei doar pun în aplicare pachetului de sancțiuni aprobat, toamna trecută, de Uniunea Europeană (UE), în cadrul căruia au fost incluse importurile de automobile.

De exemplu, pe data de 1 iunie 2023, un cetățean rus, care locuiește în Hamburg și are un Audi Q3 cu numere de înmatriculare rusești, a povestit recent că vameșii germani au venit până la el acasă și i-au luat mașina.

„Importul de autoturisme din Rusia în UE este interzis în conformitate cu articolul 3i din Regulamentul 833/2014 care definește embargoul împotriva Rusiei. În acest context, expresia „import” acoperă, de fapt, orice mișcare de bunuri sau de marfă”, a fost motivul expus de vameșii germani.

Cetățenii ruși ar putea fi supuși și altor sancțiuni

După ce au fost confiscate mai multe mașini cu numere de înmatriculare rusești, Ambasada Rusiei la Berlin i-a avertizat pe cetățenii ruși că este posibil ca autoritățile germane să nu se limiteze doar la confiscarea autovehiculelor.

„Cetățenii ruși sunt avertizați cu privire la posibilitatea de a fi urmăriți penal în legătură cu încălcarea legislației. Argumentele că în acest caz nu este vorba despre bunuri destinate vânzării, ci despre bunuri private folosite în scopuri personale și importate temporar pe teritoriul RFG din motive legale nu sunt luate în considerare. Recomandăm insistent să nu se călătorească cu mașini cu numere de înmatriculare rusești până la clarificarea situației”, a transmis recent Ambasada Rusiei la Berlin.

Potrivit sursei citate anterior, diplomații ruși au cerut clarificări autorităților germane, dar, până acum, nu au existat noi mesaje din partea Ambasadei Rusiei la Berlin pe această temă.

Proprietarii mașinilor confiscate și avocații lor au sugerat că autoritățile germane interpretează în sens larg conceptul de „import”, incluzând nu doar comerțul cu bunuri materiale, ci orice mișcare de bunuri peste granița vamală.