Germania, creștere economică surprinzătoare. Estimarea rămâne „pesimistă”

Sursă: Dreamstime

Germania a înregistrat o creștere economică surprinzătoare în trimestrul al doilea din 2022. Institutul de studii economice Ifo a anunţat că menţine estimarea "pesimistă" privind evoluţiile din următoarele luni.

Germania a înregistrat o creştere economică foarte mică în trimestrul al doilea din 2022.

Institutul de studii economice Ifo a anunţat că menţine estimarea „pesimistă” privind evoluţiile din următoarele luni.

În perioada aprilie-iunie, economia Germaniei a crescut cu 0,1%, potrivit datelor publicate joi de Oficiul federal pentru Statistică, citat de site-ul Tagesschau.de.

Ritmul creşterii economice este în scădere de la 0,8% în primul trimestru.

Economia Germaniei a crescut cu 0,1%

Anunţul creşterii economice de 0,1% este surprinzător, întrucât estimările de acum două săptămâni indicau o stagnare a economiei germane.

„În pofida cadrului economic mondial dificil, economia germană şi-a menţinut creşterea în primele două trimestre din 2022″, a afirmat directorul Oficiului pentru Statistici, Georg Thiel.

Institutul pentru Studii Economice Ifo, din cadrul Universiţii München, a transmis că perspectivele economice rămân „pesimiste”.

Indicele de încredere al mediilor de afaceri a scăzut pentru a treia lună consecutivă, ajungând la nivelul de 88,5, iar cei aproximativ 9.000 de directori de companii ale căror opinii au fost analizate se declară sceptici privind situaţia economică.

„Incertitudinea companiilor rămâne la un nivel ridicat, iar performanţele economice s-ar putea înrăutăţi în trimestrul al treilea. Perspectivele asupra următoarelor luni rămân neschimbate, în mod evident pesimiste”, a declarat directorul Institutului Ifo, Clemens Fuest, citat de revista Der Spiegel.

Exportatorii germani se confruntă cu costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro

Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK).

Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede, anunță Reuters.

„Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK.

Treier a explicat că comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni, companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi.