Economia Germaniei face un prim pas spre recesiune, după ce s-a contractat ușor în al treilea trimestru, potrivit datelor publicate luni. Țara continuă să fie afectată de puterea de cumpărare slabă și de ratele mari ale dobânzilor.
Probleme pentru economia Germaniei
Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică, citate de Reuters.
„Doar aceste date subliniază faptul că economia germană a devenit cel puțin unul dintre restanțierii de creștere din zona euro”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.
Privind în viitor, înăsprirea politicii monetare a Băncii Centrale Europene, faptul că încă nu s-a inversat ciclul stocurilor și noile incertitudini geopolitice vor continua să cântărească asupra economiei germane, a spus Brzeski.
„Economia germană se pare că va rămâne în zona crepusculară dintre contracția minoră și stagnare nu doar anul acesta, ci și anul viitor”, a spus Brzeski.
Contracția din trimestrul al treilea nu este văzută ca o excepție, întrucât Commerzbank se așteaptă ca economia germană să se contracte din nou în semestrul de iarnă.
„Este puțin probabil ca consumul să se redreseze așa cum sperau optimiștii”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.
Atenția specialiștilor e îndreptată spre Germania și Spania
Consumul gospodăriilor a scăzut în al treilea trimestru, în condițiile în care inflația ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor.
Din cauza efectelor de bază ale prețurilor la alimente și energie, se așteaptă ca rata principală a IPC din Germania să scadă în continuare în octombrie. Datele privind inflația vor fi publicate în cursul zilei de luni.
O inflație mai mare decât cea prognozată este considerată unul dintre principalele riscuri de către bancherii centrali. Acest lucru ar putea prelungi campania de înăsprire a băncilor centrale, care va menține ratele dobânzilor ridicate pentru mai mult timp.
Economiștii vor fi foarte atenți la datele naționale privind inflația din Germania și Spania, deoarece acestea sunt publicate cu o zi înainte de publicarea datelor privind inflația din Zona Euro.
În Spania, inflația pe 12 luni armonizată la nivelul Uniunii Europene a fost de 3,5%, în creștere de la 3,3% în septembrie.
Germania face un prim pas spre recesiune
Potrivit economiștilor chestionați de Reuters, inflația din Zona Euro ar urma să scadă la 3,2% în octombrie, de la 4,3% în septembrie.
În timp ce consumul din Germania a fost o povară pentru PIB, investițiile de capital au avut o contribuție pozitivă, a precizat biroul de statistică.
„Rezultatul net, totuși, este că economia Germaniei este acum ferm blocată în nămol”, a declarat economistul șef al zonei euro de la Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, adăugând că se îndoiește că economia va ieși din această situație în trimestrul al patrulea.
Cu toate acestea, biroul de statistică a revizuit cifra pentru al doilea trimestru cu o expansiune modestă de 0,1%, de la stagnarea anunțată inițial. Cifra pentru primul trimestru a fost revizuită la o stagnare, de la estimările anterioare de contracție care au dus economia în recesiune.
O recesiune este definită ca fiind două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului.