Producţia, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a urcat cu 0,8% în iunie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,9%, arată datele publicate luni de Ministerul Economiei de la Berlin. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,7%.
"Creşterea constantă a comenzilor în industrie arată o evoluţie pozitivă în următoarele luni. Încrederea mediului de afaceri rămâne la un nivel ridicat", se arată în comunicatul Ministerului Economiei. În ritm anual, producţia industrială a crescut cu 0,5% în iunie.
Jens Weidmann, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a dat asigurări că votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) nu va schimba perspectivele de creştere ale economiei în trimestrul trei din acest an.
"Sporirea incertitudinilor privind viitorul Europei şi al zonei euro, pe fondul Brexitului, ar urma să afecteze în următoarele luni activitatea industrială în Germania", a avertizat economistul ING, Carsten Brzeski.
Analiştii se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 0,3% în trimestrul doi din 2016. Datele oficială urmează să fie publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Economia germană a înregistrat în primul trimestru din 2016 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, datorită majorării cheltuielilor de consum şi a investiţiilor corporaţiilor. În perioada ianuarie – martie 2016, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,7%, faţă de un avans de 0,3% în trimestrul precedent. Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile cu refugiaţii, iar ratele negative ale dobânzilor anunţate de BCE au încurajat populaţia să achiziţioneze locuinţe, compensând astfel efectele scăderii exporturilor.
Anul acesta, autorităţile germane intenţionează să cheltuiască 9,7 miliarde de euro pentru sprijinirea integrării refugiaţilor, pe lângă cele 6,3 miliarde de euro destinate combaterii cauzelor migraţiei din Orientul Mijlociu şi alte zone.
Suma totală de 16 miliarde de euro alocată pentru 2016 ar urma să crească în următorii ani, Guvernul de la Berlin plănuind să cheltuiască până în 2020 aproximativ 93,6 miliarde de euro şi, în acelaşi timp, să menţină un buget echilibrat. În ritm anual, economia germană a înregistrat un avans de 1,6% în primul trimestru. AGERPRES