Cea mai înaltă instanţă germană a tranşat astfel o îndelungată dispută între Uniunea Creştin-Socială (CDU, conservatorii bavarezi), care a promovat legea, şi Partidul Social-Democrat (SPD), care l-a criticat pentru faptul că ar încuraja femeile, mai ales pe cele din familii modeste sau de imigranţi, să nu lucreze şi să nu-şi încredinţeze copiii unei instituţii de îngrijire, în pofida beneficiilor dovedite ale educaţiei în colectivitate.
Legea fusese adoptată în 2013 de precedenta majoritate parlamentară, formată din CDU a cancelarului Angela Merkel, aliaţii lor din CSU şi liberali. Ea prevedea acordarea unei indemnizaţii lunare de 150 euro pentru părinţii care aleg să rămână acasă pentru a-şi creşte copiii cu vârste între 15 şi 36 de luni.
Peste 455.000 de părinţi, majoritatea femei, au beneficiat de această indemnizaţie.
Prin decizia de marţi, Curtea Constituţională nu s-a pronunţat asupra fondului legii, ci, la sesizarea guvernului social-democrat din Hamburg, a stabilit că executivul federal nu era competent pentru a legifera în această materie, încălcând astfel prerogativele landurilor.
Bavaria, mai conservatoare decât restul Germaniei şi unde la conducere se află CSU, a anunţat deja că, dacă legea va fi invalidată la nivel federal, va prezenta un text identic în legislativul regional.
În schimb, SPD vrea ca banii astfel alocaţi să fie redirecţionaţi pentru finanţarea de creşe şi grădiniţe. În bugetul federal pe 2015, pentru indemnizaţia de îngrijire au fost prevăzute 910 milioane de euro.