Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a declarat luni că se așteptă ca datoria publică să ajungă la aproximativ 80% din PIB-ul Germaniei până la sfârșitul crizei generate de noul coronavirus, nivel pe care l-a atins și la sfârșitul crizei financiare globale din 2008, după cum, transmite Reuters.

Previziunile actuale ale ministerului finanțelor prevăd că datoria publică va atinge 75% din produsul intern brut până la sfârșitul anului 2021.

„Vom vedea probabil că (datoria publică) va crește la nivelul pe care l-am văzut-o data trecută, deci până la aproximativ 80%”, a spus acesta într-un discurs ținut la o conferință despre afaceri în estul Germaniei.

Germania nu va respecta rigoarea bugetară nici în 2021

Guvernul german intenţionează să împrumute o sumă de 96,2 miliarde euro în 2021, încălcând pentru a doua oară o prevedere constituţională care îi limitează capacitatea de a se împrumuta, din cauza crizei legate de pandemia de Covid-19, au declarat recent pentru AFP surse din Ministerul german al Finanţelor.

Pentru anul în curs, autorităţile de la Berlin intenţionează să contracteze împrumuturi record în valoare de 218,5 miliarde euro, pentru a combate efectele crizei sanitare, o cifră care depăşeşte cu mult limita prevăzută în Constituţie.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, ‘debt break’, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile de la Berlin au deblocat la finele lunii martie ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii. Această schemă a fost prelungită la finele lunii august, pe fondul persistenţei crizei sanitare şi economice.

Activitatea economică în Germania s-a prăbuşit la începutul acestui an pe măsură ce lumea a intrat în izolare. Guvernul german mizează în acest an pe o contracţie a PIB-ului de 5,8%, ceea ce ar fi cea mai gravă recesiune înregistrată de Germania după cel de al doilea război mondial. Prima economie europeană ar urma să îşi revină în 2021, graţie unui avans de 4,4%, însă nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei până în 2022.