Informația care zguduie Europa. Politicianul veteran german Wolfgang Schaeuble a vorbit despre riscurile unui război nuclear, dar și despre măsurile pe care Germania trebuie să le ia în acest sens.
Într-un interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag, oficialul german a declarat că Germania ar trebui să contribuie la costurile implicate de arsenalul nuclear al Franţei, având în vedere amenințarea unui posibil război nuclear cu Rusia.
El a mai precizat că toate afirmațiile făcute de Vladimir Putin în ultima vreme ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreg continentul.
„Acum când complici ai lui Putin ameninţă zilnic cu o lovitură nucleară, un lucru este clar pentru mine: avem nevoie de descurajare nucleară la nivel european de asemenea”, a spus Schaeuble, fost ministru de Finanţe şi membru al Parlamentului german, scrie Reuters.
Europa trebuie să ia în calcul un război nuclear
El a adăugat că Franța are astfel de arme, iar Germania trebuie să se implice și ea activ în acest sens, chiar de acum.
„Franţa are astfel de arme. În interesul nostru propriu, noi, germanii, trebuie să facem o contribuţie financiară la forţa nucleară franceză în schimbul unei descurajări nucleare comune”, a mai punctat acesta.
Oficialul german a fost întrebat dacă propunerea sa ar da Berlinului „un cuvânt de spus” în ce priveşte folosirea armelor nucleare. În acest sens, Schaeuble a spus că Franţa şi Germania ar trebui să ajungă la un acord ca vecini şi parteneri în NATO în acest sens.
Menționăm faptul că Wolfgang Schaeuble a fost întotdeauna un susţinător pasionat al integrării europene. Acesta s-a făcut remarcat în 2012, în timpul crizei datoriilor din zona euro.
Țările NATO care dețin arme nucleare
Mulți l-au văzut atunci ca „un gardian al rigorii fiscale”. De cealaltă parte în schimb, oponenții l-au acuzat că impune o austeritate dăunătoare Greciei şi altor state îndatorate, mai arată Reuters.
Amintim faptul că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat tensiuni imense între Moscova și Occident, iar odată cu ele au aparut și temerile privind declanșarea unui război nuclear.
La momentul actual, doar trei țări membre ale NATO dețin arme nucleare. Acestea sunt Franța, SUA, dar și Marea Britanie. Franța are, potrivit Institutului internaţional de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), de la Stockholm, în arsenalul său, în jur de 300 de focoase nucleare.