Olaf Scholz vrea să vândă o parte din Portul Hamburg unei companii din China
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea să vândă o parte din Portul Hamburg, oraș în care a fost primar, către conglomeratul Cosco, controlat de China. Cosco ar vrea să cumpere un pachet de 35% pentru unul dintre cele trei terminale de containere din porturile din Hamburg. Potrivit jurnaliștilor din Germania, Olaf Scholz intenționează să aprobe această vânzare, în ciuda avizelor negative date de Guvernul de la Berlin și de Bruxelles.
Inițiativa sa este susținută de autoritățile germane din orașul-port, însă site-ul de știri Der Spiegel a scris că toate ministerele implicate în evaluarea investiției, respectiv: Ministerul Economiei, Ministerul Internelor, Ministerul Apărării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Externe, au respins acordul. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat, recent, că această inițiativă a fost respinsă în cursul procedurii de evaluare a investițiilor străine, care este declanșată dacă se consideră că o investiție afectează infrastructura critică.
La rândul lor, posturile de televiziune NDR şi WDR au transmis că inclusiv spionajul şi contraspionajul din Germania sunt reticente în legătură cu această tranzacție. Acordul încheiat în urmă cu un an între operatorul Portului Hamburg şi Cosco va fi aprobat la sfârşitul lunii octombrie numai dacă Guvernul de la Berlin nu se va opune acestei tranzacţii.
Guvernul de la Berlin se opune acestei tranzacții
Olaf Scholz a fost aspru criticat în cadrul coaliţiei de guvernare, formată dintre Partidul Social Democrat, Verzii şi Partidul Liberal.
Liderul Verzilor a spus că tranzacția nu este benefică nici pentru economia Germaniei și nici pentru securitatea statului. El a atras atenția asupra unei greşeli deja comise în relația dintre Germania cu Rusia, care a achiziţionat depozitele germane de gaze naturale. În același timp, vicepreședintele Partidului Liberal a explicat că, în urma acestei tranzacții, statul chinez ar avea o influenţă asupra tuturor porturilor europene mari şi ar putea să le aducă unele împotriva celorlalte.
Şefa diplomaţiei germane, care are o poziție critică față de China și Rusia, s-a opus ferm acestui proiect.
Bruxelles-ul nu este de acord cu această tranzancție
Menționăm că și Bruxelles-ul este împotriva acestei investiții. Încă din 2021, Comisia Europeană (CE) a cerut Guvernului de la Berlin să nu aprobe investiția Cosco în portul din Hamburg, potrivit unor surse citate de cotidianul german Handelsblatt. Oficialii europeni susțin ferm că în acest fel informații sensibile ar putea ajunge în mâinile Guvernului de la Beijing. În ciuda acestui fapt, Olaf Scholz insistă ca „achiziţia să se facă oricum”.
Guvernul de la Beijing a denunțat deja „politizarea cooperării economice și comerciale normale”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China speră ca Germania să rămână angajată față de principiile pieței deschise și ale concurenței loiale și să ofere un mediu echitabil, deschis și nediscriminatoriu pentru companiile chineze, potrivit Euractiv.