Germania se declară preocupată în privinţa în privinţa unei „renaşteri globale a energiei fosile” care a rezultat în urma deficitului de gaz provocat de invazia rusă din Ucraina. Despre acest subiect a vorbit cancelarul german Olaf Scholz.
„Nimeni nu poate fi fericit pentru faptul că partea de generare de electricitate pe bază de cărbune creşte, şi la fel se prezintă situaţia şi în cazul nostru”, a declarat Scholz, citat de dpa. El a făcut o serie de comentarii în cadrul unei conferinţe privind schimbările climatice, organizată la Berlin.
Guvernul german a aprobat recent utilizarea mai multor centrale electrice pe bază de cărbune în lumina reducerii drastice de gaz din Rusia. Mai exact, germanii au anunțat că redeschid 16 centrale electrice pe cărbune şi petrol.
„Este cu atât mai important să transmitem asta foarte clar: este o măsură energetică temporară strict limitată care nu se va aplica pe cheltuiala obiectivelor noastre privind clima”, a subliniat cancelarul german.
Mesajul categoric transmis de cancelarul Olaf Scholz
Scholz a spus că acest lucru este valabil şi pentru infrastructura de gaz precum noul terminal offshore de Gaz Natural Lichefiat (GNL) pe care Germania îl construieşte pentru a importa gaz. Acest lucru trebuie să fie în linie cu obiectivul de a deveni neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon în viitor, atât în Germania, cât şi în lume, a precizat el.
„În termeni concreţi, asta înseamnă că nu creăm noi dependenţe pe termen lung de resurse de energie fosilă – nici la noi şi nici în ţările producătoare”, a mai spus cancelarul.
Trebuie subliniat că, în ceea ce privește redeschiderea centralelor electrice pe cărbune şi petrol, cancelarul Olaf Scholz a punctat, în urmă cu o zi, că Germania a fost obligată să facă acest lucru „din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei”.
Germania insistă pe respectarea angajamentului de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră
„Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, acum trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le scosesem deja din funcţiune este amar. Dar este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Olaf Scholz.
Oficialul german a arătat că Germania îşi menţine angajamentul de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2045, mai devreme faţă de orice naţiune puternic industrializată, şi a menţionat un pachet recent de măsuri aprobat de parlament pentru a stimula implementarea energiei regenerabile.