Practic, bondurile germane au devenit atât de căutate, încât investitorii au ajuns să accepte randamente cât mai aproape de zero și pentru scadențe mai mari. Și asta după ce la începutul săptămânii trecute, Germania a reușit să vândă titluri de trezorerie pe șase luni la un randament negativ, de -0,01%. Adică, investitorii au acceptat să plătească ei bani pentru a-și plasa banii în bonduri germane, mizând pe faptul că își primesc banii înapoi la scadență.
Interesul pentru bondurile germane a continuat să crească ieri. Astfel, randamentul pentru obligațiunile germane pe 2 ani a picat până la un minim de 0,134%, de la maximul din ultimul an de aproape două procente (1,95%), iar acestea vor continua să atragă investitori în căutare de siguranță, potrivit analiștilor Credit Agricole și Royal Bank of Scotland, aceștia avertizând că nivelul costurilor de finanțare ar putea rămâne ridicat pentru câteva națiuni, subminând astfel apetitul investitorilor în măsura în care Spania se pregătește să vândă astăzi bonduri de peste 5 miliarde euro și de 4,5 miliarde euro pe 19 ianuarie.
Într-o măsură mult mai mică decât în cazul bondurilor germane, obligațiunile franceze au beneficiat de asemea pe un interes în creștere, randamentele scăzând ușor.
Germania, printre cei mai puternici emitenți din lume
“Perspectiva stabilă pentru ratingul Germaniei înseamnă că a rămas unul dintre cei mai puternici emitenți existenți pentru investitori. Randamentele germane joase arată investitorii sunt aici pentru a rămâne (pe bondurile germane n.r.). Licitația din această săptămână din partea Spaniei ar putea probabil să aibă mai puțin sprijin”, spune un analist al UBS.
Agenția de evaluare financiară S&P a anunțat vineri după închiderea piețelor financiare că a tăiat ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, până la AA+, și a avertizat că aceste țări s-ar putea confrunta cu noi reduceri. Italia, Portugalia și Spania au fost retrogradate cu două trepte, în condițiile în care S&P a tăiat ratingul pentru nouă țări europene. În timp ce Olanda, Finlanda și Luxembourg și-au păstrat ratingul maxim (AAA), aceste țări au fost puse sub perspectivă negativă.
Cu alte cuvinte, decalajul de încredere și stabilitate dintre Germania și restul țărilor din zona euro s-a mărit după ultima decizie a S&P și s-ar putea să se mărească în continuare cu cât investitorii vor avea o aversiune tot mai mare la risc și se vor îndrepta tot mai mult spre siguranța oferită de bondurile germane.