Cei opt judecători ai Curţii i-au dat ”undă verde” preşedintelui german, Joachim Gauck, să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa (TSCG) în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Ei au cerut, totodată, ca orice majorare a participării financiare germane la capitalul MES să fie supusă unui vot pozitiv al Parlamentului de la Berlin.
MES trebuie să înlocuiască cu timpul Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). Dotat cu 500 miliarde de euro, el va face posibile recapitalizarea directă a băncilor şi achiziţionarea de obligaţiuni de pe piaţa primară şi cea secundară de capital.
TSCG vizează întărirea disciplinei comune, instaurând îndeosebi a ”regulii de aur” privind echilibrul conturilor. Decizia Curţii de la Karlsruhe intervine într-o zi încărcată pentru Europa. Comisia Europeană trebuie să-şi facă cunoscute propunerile pentru un supervizor bancar în zona euro, primul pas spre o viitoare uniune bancară, în timp ce olandezii sunt chemaţi la urne în cadrul unor alegeri legislative anticipate, al căror rezultat ar putea schimba raportul de forţe în regiune.
Dacă alegerile vor fi câştigate de liberali, Olanda va continua de fapt să se alinieze Germaniei, care este pentru o politică de austeritate. În caz contrar, Partidul Muncii, din poziţia de câştigător al scrutinului, ar putea fi în favoarea relansării economice, politică apărată de Franţa.
Sursa: Agerpres