Potrivit Reuters, exporturile Germaniei au crescut în octombrie mai puţin decât se estima, dar comerţul internaţional încă ajută cea mai mare economie europeană să aibă un start solid în trimestrul patru, în pofida crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite agerpers.
Mai exact, în luna octombrie, exporturile au urcat cu 0,8%, după un avans de 2,3% luna precedentă, în timp ce importurile au crescut cu 0,3%, după un plus de 0,2%, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis).
De menționat este faptul că analiştii estimau în octombrie o creştere cu 1,2% a exporturilor şi un avans de 1% al importurilor.
În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei a urcat la 18,2 miliarde de euro în octombrie, a informat Destatis, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 18 miliarde de euro.
Exporturile către China au crescut
Totodată, în ritm anual, în octombrie, exporturile către China au urcat cu 0,3%, iar cele spre SUA au scăzut cu 10,5% şi cele spre Marea Britanie cu 11,7%.
„În pofida încetinirii din octombrie, sectorul exporturilor rămâne una din puţinele speranţe ale economiei germane pentru evitarea unei recesiuni semnificative în trimestrul patru. Totuşi, perspectivele pe termen lung rămân mixte, datele ilustrând că exporturile nu revin cu uşurinţă la nivelul anterior solid”, a apreciat economistul ING Carsten Brzeski.
Noile date publicate vin după ce luni Destatis a anunţat că producţia industrială a Germaniei a crescut cu 3,2% în octombrie, după un avans de 2,3% în luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,6%. Este cel mai semnificativ avans din iunie.
Se pare că această creştere a fost condusă de industria auto, cel mai mare sector manufacturier din Germania, care a raportat un avans de aproape 10% în octombrie, dar încă este cu 6% sub nivelul de dinaintea pandemiei.
„Industria a avut un start foarte bun în trimestrul patru. Este o creştere extraordinar de solidă”, a apreciat economistul Thomas Gitzel de la VP Bank.
Acesta a adăugat că scăderea activităţii economice în ultimele trei luni din 2020 va fi probabil mai puţin accentuată decât în cazul altor ţări vecine datorită performanţei robuste din sectorul industrial.
Germania s-a adaptat
În același timp, Germania a profitat de pe urma faptului că sectorul său manufacturier s-a adaptat la criză şi a continuat să producă bunuri. Restricţiile impuse de guvernele statelor din zona euro pentru a opri răspândirea coronavirusului au avut impact mai puternic asupra serviciilor, afectând ţările mai dependente de activităţi precum turismul şi petrecerea timpului liber.
Totuși, autorităţile de la Berlin au decis să prelungească restricţiile până în 2021. Chiar şi înaintea acestei decizii, Banca Centrală a Germaniei a avertizat că economia ar putea stagna sau chiar să se contracte în ultimele trei luni ale acestui an.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.